„Republica Moldova este o țară sursă de bărbați, femei și copii supuși traficului sexual și de muncă forțată. Victimele din Republica Moldova sunt exploatate sexual și la muncă forțată în Republica Moldova, Rusia, Ucraina și alte țări din Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia de Est. Femeile și copiii sunt supuși traficului sexual în bordeluri, saune și saloane de masaj. Tot mai des, fetele cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani sunt victime ale traficului sexual. Totodată, regiunea transnistreană rămâne o sursă de victime atât pentru traficul de persoane cât și pentru muncă forțată. Complicitatea oficială rămâne o problemă semnificativă în Moldova”, se spune în raport.

Potrivit aceluiași document, „Guvernul Moldovei nu îndeplinește în totalitate standardele minime de eliminare a traficului de ființe umane; cu toate acestea, autoritățile fac eforturi semnificative în acest sens. Corupția, în special, în organele de aplicare a legii și sistemul judiciar, împiedică urmărirea penală și influențează punerea sub acuzare, inclusiv în cazuri împotriva oficialilor complici”.

„Sistemul judiciar dese ori aplică traficanților condamnați pedepse care nu corespund cu gravitatea infracțiunii, uneori limitându-se la amenzi, iar alteori anulând condamnările în instanțele superioare. Obstacole juridice și organizaționale, inclusiv schimbările în sistemul național de investigație a cazurilor de trafic zădărnicesc eforturile organelor de aplicare a legii. Autoritățile au identificat și au asistat mai multe victime, însă acestea au continuat să sufere de intimidări. Mai mult, au fost cazuri în care victimele au fost acuzate de procurori de săvârșirea anumitor infracțiuni”, se mai spune în raport.
Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!