RISE Moldova: Cum soția unui anchetator conduce o rețea de escroci din Moldova

RISE Moldova: Cum soția unui anchetator conduce o rețea de escroci din Moldova

Soția unui polițist specializat în investigarea fraudelor economice administrează una dintre cele mai mari escrocherii din Republica Moldova, relevă o investigație RISE Moldova. Afacerea funcționează după principiile unui sistem piramidal global, cunoscut cu numele Qnet, interzis deja în mai multe state.

Un reporter RISE incognito s-a infiltrat printre membrii rețelei care acționează sub paravanul unei companii internaționale de vânzări directe a produselor brand-ului Qnet.

La prima întâlnire cu reprezentantul Qnet, un tânăr, care s-a prezentat Vadim, promite venituri fabuloase în cazul unei investiții de 2.000 dolari în Qnet, dar trebuie aduse alte două persoane care vor investi, fiecare, aceeași sumă. Profitul începe de la 200 de dolari și poate să ajungă până la 15.000 de dolari pe săptămână, dă asigurări Vadim.

Regula de bază pentru obținerea profitului este clasică pentru sistemele piramidale. Cei care ajung în vârf obțin fără efort câștiguri fabuloase pe seama celor racolați în „afacere”. La rândul lor, aceștia trebuie să aducă alte persoane dispuse să investească câte 2.000 de dolari.

Pentru a masca schema, compania le propune „investitorilor” să cumpere produsele brand-ului Qnet, neînregistrat în Republica Moldova, cum ar fi: ceasuri, produse de întreținere corporală, pachete turistice. Acestea sunt comandate, de regulă, on-line și sunt distribuite prin curier.

Nevastă de polițist, în vârful piramideiValeria Răileanu, 29 de ani, s-a lansat în afaceri cu aproape zece luni în urmă, când a fondat compania V.V.R. Consulting Service. Sediul companiei este într-un centru de business din preajma Ministerului de Interne. Firma, specializată în activități de consultanță, este reprezentanța oficială a companiei Qnet în Moldova.

V.V.R. Consulting Service apare și pe site-ul oficial al rețelei globale Qnet, la rubrica „contacte”, de rând cu alte comapanii similare înregistrate în state din Asia și Africa. În cadrul unui eveniment organizat de Qnet Moldova Valeria Răileanu susține că activează în acest domeniu din 2013. „Noi suntem viitorii milionari, oamenii care vor schimba economia țării”, își motivează Răileanu colegii.

Până la fondarea reprezentanței oficiale a Qnet în Republica Moldova, Valeria Răileanu era șomeră, fiind soția lui Vladislav Răileanu, ofițer principal în cadrul Secției Investigarea Fraudelor Economice din cadrul Poliției Capitalei.

Citiți investigația integral pe RISE Moldova.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal