CC decide că pierderea pensiei neîncasate este neconstituțională

CC decide că pierderea pensiei neîncasate este neconstituțională
Foto: conscourt.md


Curtea Constituțională a declarat neconstituțională o lege care nu permitea ca pensionarii să-și poată primi pensia pe care nu au ridicat-o mai mult de 3 ani.

Cu această adresare în fața Curții a venit un cetățean pensionar din Edineț, care se afla într-un proces de judecată cu statul, la Curtea de Apel Bălți.

La originea cauzei se află excepția de neconstituționalitate ridicată de către avocatul Dorin Cimil în dosarul nr. 2a-698/16, aflat pe rolul Curţii de Apel Bălţi.

La 19 iulie 2016, Curtea Constituţională a pronunţat hotărârea privind excepția de neconstituționalitate a unor prevederi din Legea nr. 156-XIV din 14 octombrie 1998 privind pensiile de asigurări sociale de stat şi Regulamentul privind modul de plată a pensiilor stabilite în sistemul public de asigurări sociale de stat şi alocaţiilor sociale de stat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 929 din 15 august 2006.

Audiind argumentele părţilor și examinând materialele dosarului, Curtea a reținut că articolul 47 alin. (2) din Constituţie garantează cetățenilor dreptul la protecție și asistență socială. Totuși, Legea Supremă nu garantează un cuantum determinat al prestaţiei sociale, inclusiv al pensiei, astfel încât legiuitorul se bucură în acest domeniu de o marjă largă de apreciere.

Curtea a menționat că dreptul la pensie este un bun protejat de dreptul la proprietate, consfințit de art. 46 din Constituție şi art.1 din Protocolul nr.1 la Convenţia Europeană. Însă, deși art. 10 alin. (3) din Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat stabilește că dreptul la pensie este imprescriptibil, totuși art. 35 alin. (1) din aceeaşi lege prevede că pensia neîncasată poate fi achitată retroactiv doar pe o perioadă de cel mult 3 ani până la data solicitării.

Curtea constată că normele contestate, stabilind limita de 3 ani pentru încasarea retroactivă a pensiei calculate, au instituit o ingerință în exercitarea dreptului de proprietate.

Curtea a reiterat că dreptul de proprietate, nu este unul absolut și poate fi supus unor de limitări. În acest context va fi verificat dacă ingerința constatată este prevăzută de lege, servește unui interes public legitim, este necesară şi proporțională cu situația care a determinat-o și nu aduce atingere substanţei dreptului.

De asemeni, se constată că pensia constituie sursa primară de existență a beneficiarilor. Prin urmare, lipsirea de dreptul la pensie este disproporționată și aduce atingere substanței dreptului de proprietate, fiind contrar prevederilor constituționale.

În ceea ce priveşte limitarea la 6 luni a termenului de valabilitate a procurii în baza căreia mandatarul poate ridica pensia în numele beneficiarului, Curtea a menționat că aceasta constituie o chestiune de oportunitate ce ține de competența legiuitorului și nu aduce atingere prevederilor constituționale.

În plus, Curtea a menţionat că există mai multe modalităţi de încasare a pensiei, astfel, beneficiarii de pensii având opțiunea de a primi plata drepturilor cuvenite inclusiv prin carduri sau conturi curente deschise la cerere la instituţiile bancare.

Pe de altă parte, Curtea a constatat că mecanismul existent este defectuos, în special pentru cetățenii aflați peste hotarele țării, motiv pentru care emite o adresă Parlamentului în vederea revizuirii cadrului normativ.

Astfel, a fost declarat neconstituţională:

- sintagma „pe o perioadă de cel mult 3 ani până la data solicitării” din articolul 35 alineatul (1) din Legea nr. 156-XIV din 14 octombrie 1998 privind pensiile de asigurări sociale de stat;
- sintagma „pe o perioadă de cel mult 3 ani anteriori datei solicitării, dar nu mai devreme de data suspendării” din pct. 20 al Regulamentului privind modul de plată a pensiilor stabilite în sistemul public de asigurări sociale de stat şi alocaţiilor sociale de stat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 929 din 15 august 2006;

Se recunoaște drept constituţională:

- sintagma „a cărei valabilitate nu poate fi mai mare de 6 luni consecutive” din articolul 34 alineatul (3) din Legea nr. 156-XIV din 14 octombrie 1998 privind pensiile de asigurări sociale de stat;

- sintagma „al cărei termen de valabilitate nu poate fi mai mare de 6 luni consecutive” din pct. 5 alin. 2 al Regulamentului privind modul de plată a pensiilor stabilite în sistemul public de asigurări sociale de stat şi alocaţiilor sociale de stat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 929 din 15 august 2006.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Promo-LEX: Cele 27 de secții de vot din stânga Nistrului, deschise pentru alegerile din Rusia, constituie o încălcare a dreptului internațional

Promo-LEX: Cele 27 de secții de vot din stânga Nistrului, deschise pentru alegerile din Rusia, constituie o încălcare a dreptului internațional

Venituri în creștere. De la începutul lunii septembrie, Serviciul Vamal a raportat încasări de peste 1,6 miliarde de lei

Venituri în creștere. De la începutul lunii septembrie, Serviciul Vamal a raportat încasări de peste 1,6 miliarde de lei

Reacția Procurorului General, după ce Ion Ceban a anunțat că este urmărit

Reacția Procurorului General, după ce Ion Ceban a anunțat că este urmărit

Advertoriale
Ludmila Dimitrachi, antreprenoare: „Timp de 17 ani în afaceri, pentru prima oară am primit un credit atât de rapid”

Ludmila Dimitrachi, antreprenoare: „Timp de 17 ani în afaceri, pentru prima oară am primit un credit atât de rapid”

REF MOLDOVA 2021: Tendințele în construcții rezidențiale și potențialul clădirilor verzi în Moldova (VIDEO)

REF MOLDOVA 2021: Tendințele în construcții rezidențiale și potențialul clădirilor verzi în Moldova (VIDEO)

Marina, fata cu ochi albaștri care a îmblânzit mașinile de asamblat tricotaje la Hermina (FOTO)

Marina, fata cu ochi albaștri care a îmblânzit mașinile de asamblat tricotaje la Hermina (FOTO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  De ce gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu poate funcționa la capacitate maximă
 • 2
  Șeful Poliției de Frontieră propune ca în următoarea hotărâre CNESP să fie introdusă obligativitatea de testare din cont propriu la COVID-19 și pentru angajații instituției
 • 3
  Alegeri în Rusia: Partidul pro-Kremlin Rusia Unită se află în fruntea rezultatelor preliminare
 • 4
  Rusia: O persoană necunoscută a deschis focul asupra profesorilor și studenților din cadrul Universității din Perm. Sunt morți și răniți (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.