VIDEO. „SUA inspiră MD”. Cum arată Universitatea Carnegie Mellon cu absolvenți la NASA, Casa Albă și Apple

VIDEO. „SUA inspiră MD”. Cum arată Universitatea Carnegie Mellon cu absolvenți la NASA, Casa Albă și Apple

Pentru următoarea destinație nu am avut nevoie de avion, pentru că am rămas în orașul Pittsburgh. În această regiune se află Universitatea Carnegie Mellon - instituție inclusă în topul celor mai bune universități din lume. Universitatea are o istorie impresionantă. A fost fondată în anul 1900 de Andrew Carnegie - un om de afaceri american de origine scoţiană considerat creatorul industriei moderne a oţelului. Născut într-o familie săracă din Scoţia, fără educaţie, Carnegie a fost unul dintre cei mai bogați oameni din lume din acea perioadă.

Urmărește PRIMUL reportaj realizat în SUA: VIDEO.„SUA inspiră MD”. Cum s-a transformat Pittsburgh într-un oraș dezvoltat după colapsuri economice și migrații în masă

Urmărește cel de-al TREILEA reportaj realizat în SUA: VIDEO. „SUA inspiră MD”. Cum funcționează programul „Promise Zone” în regiunile sărace din statele americane

Publicitate

„Unul din lucrurile unice de la universitate este că pornim de la cercetările academice de bază și ajungem până la cele mai complexe. Tehnologiile noastre au migrat la sute de sisteme care sunt folosite astăzi în lume, încă din perioada creării universității”, a precizat Martial Herbert, Robotics Institute Director.

Studenții universității se mândresc cu o serie de aplicații și roboți creați în timpul studiilor, care revoluționează domeniul roboticii, medicinei ți cel nuclear. Unul din roboții creați de studenții universității este robotul-șarpe, care este folosit în chirurgia din regiune.

„Acesta este „șarpele”, în spatele lui este inima, deci el intră pe suprafața inimii. Ceea ce vedeți aici este camera din vârful șarpelui. Pe de o parte se vede inima și pe alta plămânii. Acest șarpe este utilizat în chirurgie pentru a îndepărta cancerul. Deci, în loc să faci o incizie, ca în cazul cancerului la gât, introduci șarpele. Beneficiul chirurgical este de a face operații fără incizii”, a subliniat Martial Herbert, Robotics Institute Director.

„Am creat un șarpe ce este utilizat în chirurgie pentru a îndepărta cancerul. Deci, în loc să faci o incizie, ca în cazul cancerului la gât, introduci șarpele. Beneficiul chirurgical este de a face operații fără incizii”

Autor:

Printre proiectele grandioase create de studenții universității se numără și camioanele miniere din Australia, roboții zburători certificați să inspecteze mediul nuclear din Fukushima, cât și proiectul spațial datorită căruia un robot va zbura spre lună până la sfârșitul anului 2016.

„Una din aplicațiile dezvoltate în cadrul Institutului de Robotică este Intraface. Această aplicație determină starea emoțională a persoanei”, a spus Ana Sîrbu, reporter Agora.

Această aplicație este utilizată și de șoferii care petrec, multe ore, la volanul mașinii. Cu ajutorul acesteia, șoferul evită situațiile de accident datorită faptului că aplicația poate depista starea emoțională și fizică a acestuia și să-l prevină dacă este pregătit pentru a merge la volanul automobilului.

Universitatea Carnegie-Mellon are peste 1500 de facultăți și mai multe facultăți afiliate. Studenții pot alege din mai multe specializări: inginerie, artă, ştiinţe sociale, ştiinţe exacte, afaceri sau informatică. Unul dintre studenții Carnegie Mellon, care încă mai activează în cadrul Institutului de Robotică, este tânărul Sankalp Arora. Acesta este originar din India și face parte din grupul de studenți care creează roboți inclusiv pentru mediile nucleare.

„Eu cred că acesta este cel mai bun Institut de Robotică din lume. Ceea ce ține de oportunități, oameni, în ceea ce privește sistemele de tracking, experții în domeniul roboticii. Toți cei care studiază aici, de mici copii au fost inspirați să creeze lucruri mici și funcționabile în domeniul tehnic, ca ingineri”, a precizat Sankalp Arora, Carnegie Mellon.

Cu șase ani în urmă, Sankalp și-a început activitatea în cadrul institutului de robotică în calitate de simplu angajat.„Mi-a plăcut că este un domeniu în care poți oferi „inteligență” unui obiect mic, ce va îndeplini comenzi și va face lucruri folositoare. Astfel, viața oamenilor va deveni mai ușoară. Acest lucru m-a determinat să aleg robotica”, a spus Sankalp Arora, student Carnegie Mellon.

Alături de colegii săi, tânărul lucrează la mai multe proiecte din domeniul roboticii, care ar putea fi de folos pentru întreaga omenire. Studenții activează în ateliere special construite pentru viitorii roboți și aplicații. „Aici folosim roboți pentru a estima sănătatea plantelor la fermă și de a număra câte fructe va strânge fermierul. Sistemul poate fi montat pe o mașină care merge singură prin fermă și poate detecta problemele fructelor. În același timp să vadă starea generală a fermei. Deci, fermierul poate măsura și îmbunătăți indicatorii fermei, să știe câtă roadă va strânge, aceasta îl va ajuta la planificarea finanțelor. Acesta este un prototip a unei ferme pe care o avem în testare”, a spus Sankalp Arora, student Carnegie Mellon.

Un alt proiect la care lucrează tinerii ingineri este robotul care va inspecta zonele periculoase, în special zonele unde s-au prăbușit minele. „Desigur că noi nu vrem să trimitem oameni să inspecteze aceste zone pe viitor, deoarece asta le pune viața în pericol. Deci, oamenilor le va plăcea acest robot. Acești roboț care ajung în mină pot face mape 3D, inclusiv în zonele fără lumină. La întoarcere, robotul ne arată problemele și structura minei, locuri pe care ai vrea să le repari”, a spus Sankalp Arora, student Carnegie Mellon.

Studenții care învață în cadrul universității au un program special și diferit de celelalte universități din lume „Putem oferi studenților o experiență unică, nu doar prin predarea tradițională, dar și posibilitatea de a crea sisteme, sistemele propriu-zise”, a precizat directorul institutului.

„Un lucru care este deosebit aici. Spre deosebire de alte locuri, noi nu doar studiem, dar și aplicăm totul în probleme practice. Fie este vorba de temele pentru acasă sau proiectele din timpul orelor de studiu. Toți cei care îți predau orele în cadrul universității sunt experți la nivel mondial în acea materie și acest lucru este o chestie majoră. Chiar dacă sunt experți globali, ei sunt foarte ușor de abordat și poți să-i întrebi orice, ei spun că nu există întrebări stupide. Sunt mereu gata să explice și să ajute. Întreaga experiență e uimitoare, toți te ajută deoarece toți vor să rezolve probleme”, a precizat tânărul student.

Majoritatea studenților care învață în cadrul universității, după absolvire, activează în companii mari cu nume mondial. „Sunt foarte mândru de faptul că avem, în primul rând, studenț și foști studenți care lucrează acum în companii importante, ocupând posturi importante. Mulți dintre ei se duc la academie sau în laboratoarele guvernamentale, avem studenți care activează la NASA. Mulți se duc la companii mari ca Google, Facebook, Apple și cresc rapid în domeniul roboticii.

Cât de important este domeniul roboticii pentru omenire și dacă ar trebui să ne fie frică de un viitor apocaliptic că roboții ar putea să conducă lumea?

„Trebuie să realizați că noi suntem foarte departe de unele scenarii neplăcute. Sunt lucruri fundamentale despre ceea ce înseamnă a lua decizii, tipul de învățătură pe care vrei să-l primești. În prezent suntem departe de nivelul de inteligență despre care vorbim. Dar trebuie să explicăm acest lucru fiindcă este un subiect important de discuție în comunitate. Cum să fii capabil să transmiți ceea ce faci și să explici la nivelul necesar ca să nu dăm impresia că mergem în această direcție”, a explicat directorul.

„Ceea ce oferă robotica este ceea că acum poți interacționa cu lucruri fizice pe care le poți face parte a IT-ului și le poți face valoroase în domeniul fizicii. Un simplu exemplu sunt roboții folosiți pentru a asambla mașini, pentru că ei pot ridica piese prea grele pentru forța umană. Eu cred că acesta este de fapt impactul, să îndeplinească comenzi ce par imposibil de automatizat pentru că era nevoie de prezența fizică a unei persoane. Roboții vor face totul, inclusiv ne vor ușura viața”, a precizat Arora.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal