Ca argumente aduse de autori a fost necesitatea de a crea condiții bune de detenție. Astfel, persoanele care nu au comis crime grave, dar și cele care nu au comis fapte de corupție, după o evaluare a unei comisii, li se va aplica prevederile acestei legi a amnistiei. Autorii au menționat în timpul dezbaterilor de noțiunea juridică de „căință sinceră”.
Pentru toate acestea din bugetul statului urmează a fi alocat aproximativ 5,7 milioane de lei pentru achitarea indemnizaţiilor de eliberare. De asemenea se prognozează cheltuieli directe pentru procedurile de aplicare a actului de amnistie, cum ar fi cheltuielile de birotică, poştale, de escortare de aproximativ 150.000 lei.
Un proiect similar a fost depus de socialiști încă din iarna acestui an. Inițiativa însă a fost ignorată de majoritate până când în Parlament a ajuns proiectul înaintat de Ministerul Justiției. Spre deosebire de primul proiect, potrivit lui Adrian Lebedinschi, autor al inițiativei, se pune accentul nu pe eliberare, dar pe schimbarea modalității de pedeapsă. Astfel, deținuții ar urma să facă muncă în folosul comunității, nu să fie eliberați complet.
Până în final, cu votul majorității deputaților prezenți cele două inițiative au fost adoptate în prima lectură, urmând ca în a doua lectură să fie comasate. Acest lucru s-ar putea întâmpla săptămâna viitoare întrucât atunci urmează să aibă loc ultimele ședințe din sesiunea primăvară-vară a Parlamentului Republicii.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.