Unele primării nu pot restitui creditul contractat de la BERD, în cadrul Programului de Dezvoltare a Companiilor de Aprovizionare cu Apă și Canalizare

Unele primării nu pot restitui creditul contractat de la BERD, în cadrul Programului de Dezvoltare a Companiilor de Aprovizionare cu Apă și Canalizare
Foto: ccrm.md

Auditul efectuat de Curtea de Conturi a descoperit mai multe probleme în cadrul Programului de Dezvoltare a Companiilor de Aprovizionare cu Apă și Canalizare, în ceea ce privește calitatea lucrărilor efectuate, precum și restanțe la achitarea creditului luat de la BERD.

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a examinat în cadrul ședinței publice din 22 iulie curent Raportul auditului Proiectului „Programul de Dezvoltare a Companiilor de Aprovizionare cu Apă și Canalizare".

Politica asigurării cu apă și canalizare în Republica Moldova reprezintă unul dintre domeniile prioritare pe termen lung, iar obținerea unor rezultate relevante depinde de continuitatea și coerența măsurilor luate de toți actorii implicați în acest proces. Unul dintre proiectele finanțate din surse externe a fost „Programul de Dezvoltare a Companiilor de Aprovizionare cu Apă și Canalizare", destinat îmbunătățirii și extinderii sistemelor existente de aprovizionare cu apă și canalizare, de implementarea căruia a fost responsabil Ministerul Mediului. Pentru finanțarea Proiectului au fost contractate mijloace financiare în sumă de 30,0 mil. euro, dintre care 20,0 mil. euro - sub formă de credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții, și, respectiv, 10,0 mil. euro - grant de la Fondul de Investiții de Vecinătate.

Acest proiect a fost destinat pentru 6 localități selectate din Republica Moldova (Leova, Ceadîr-Lunga, Orhei, Hîncești, Florești și Soroca), care și-au asumat responsabilitatea de a regionaliza serviciile de alimentare cu apă și canalizare prin extinderea activității operatorilor apă-canal în localităţile beneficiare de proiect.

Astfel, se atestă că dinamica și nivelul indicatorilor de performanță realizați de către operatorii apă-canal nu corespund nivelului și scopului prevăzut în Proiect. Totodată, neonorarea integrală și în termen a obligațiunilor de rambursare a împrumutului de către împrumutați implică achitarea acestuia din bugetul de stat prin dezafectarea mijloacelor de la destinația inițial prestabilită, precum și suportarea unor cheltuieli suplimentare ineficiente pentru achitarea penalităților din cauza neachitării în termen.

Dezvoltarea sectorului de aprovizionare cu apă și canalizare, inclusiv accesul la apă sigură și sanitară pentru toate localitățile și populația Republicii Moldova contribuie la îmbunătățirea sănătății și calității vieții și la dezvoltarea economică a țării. Strategia de alimentare cu apă și sanitație plasează serviciile publice de alimentare cu apă și canalizare în sfera activităților de interes economic general, așa cum ele sunt definite în Carta Verde a UE și încearcă să alinieze aceste servicii la conceptul european.

Principala autoritate competentă în domeniul alimentării cu apă și sanitație este Ministerul Mediului, care are misiunea de a asigura prerogativele constituționale ale Guvernului prin elaborarea, promovarea și implementarea politicii sectoriale.

Misiunea de audit a fost realizată la operatorii regionali apă-canal din Soroca, Florești, Hîncești, Orhei, Leova și Ceadîr-Lunga, precum și la autoritățile publice locale de nivelul I și nivelul II.

Auditul denotă că implementarea Proiectului urma să fie finalizată la 31 decembrie 2013. Ulterior, conform amendamentelor la Acordul de împrumut, finanțatorii au acceptat extinderea termenelor de realizare a Proiectului pînă la 31 decembrie 2015.

Implementarea proiectului a constat atât în realizarea de lucrări, cît și în procurarea de bunuri necesare activităților aferente operatorilor apă-canal. Conform datelor prezentate auditului, ponderea principală în totalul cheltuielilor aferente implementării Proiectului revine lucrărilor de reabilitare și de extindere a sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare - 84,2% (25,0 mil. Euro), iar cota pentru procurarea bunurilor a constituit 15,8% (4,7 mil. Euro).

Ministerul Mediului având atribuții de coordonare în realizarea politicii statului în domeniul aprovizionării cu apă şi canalizare, nu a asigurat, în opinia auditului, un potențial eficient pentru realizarea obiectivului propus spre îndeplinire, în corespundere cu indicatorii de performanță ai Proiectului, susținut de finanțatori în scopul îmbunătățirii infrastructurii de domeniu a localităților.

În urma discuțiilor cu persoanele responsabile din cadrul Consiliilor locale (nivelul I), auditul a constatat că au apărut probleme referitor la suportarea cheltuielilor ce țin de diferența de curs valutar, precum și la rambursarea însăși a creditului oferit de BERD. Ca rezultat, unele Consilii locale nu și-au onorat obligațiunile contractuale privind achitarea sumelor aferente diferențelor valutare, acestea fiind achitate de către operatorii apă-canal.

Potrivit schemei de rambursare integrală a împrumutului acordat, prima achitare a fost stabilită pentru 19 decembrie 2013 și ultima - pentru 19 iunie 2025, suma tuturor tranșelor fiind de 416,7 mii Euro.

Auditul a constatat că treptat, în dependență de lucrările contractate, a fost efectuată recepția la terminarea lucrărilor de reabilitare și extindere a rețelelor de apă, în procesele-verbale fiind menționate neconformitățile ce urmează a fi înlăturate. În pofida acestui fapt, auditul, urmare vizitelor în teren, a constatat persistența unor deficiențe privind starea drumurilor. Astfel, urmare discuțiilor purtate cu consumatorii/cetățenii din localitățile raionului menționat (Rublenița, Hristici, Egoreni), auditul relevă că antreprenorii nu au asigurat starea inițială a drumurilor, care au fost săpate pentru a extinde/reabilita sistemul de apeduct. Astfel, drumurile rămân a fi neasfaltate, ceea ce duce la deteriorarea acestora, cu obținerea unui impact negativ asupra menținerii durabile a lor.

Rezultatele auditului atestă că în 5 localități ale Proiectului calitatea apei este în normă, pe cînd la Hîncești calitatea apei nu corespunde parametrilor de calitate pentru apa potabilă, rezultatele investigării în acest sens invocând motive de îngrijorare. Situaţia enunțată de audit privind calitatea necorespunzătoare a apei livrate de către SC Amen Ver SA implică un potenţial impact negativ asupra sănătăţii umane, care este una relevantă.

Totodată, în contextul lipsei unor sisteme de curățare şi tratare, calitatea apei livrate către consumatori nu corespunde tuturor parametrilor de caliatate stabiliți.

Astfel, în vederea asigurării depline a calității apei, în opinia regiilor apă-canal urmează a fi modernizate în întregime toate instalațiile de tratare a apei, pompelor, dar şi toate rețelele de distribuție a apei potabile şi cele de canalizație, precum şi construite rețele de canalizație care să deservească toată populația.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
De ce crede șeful ONU că Vladimir Putin nu va invada Ucraina. Totuși, „lumea este într-o situație mai rea decât acum cinci ani”

De ce crede șeful ONU că Vladimir Putin nu va invada Ucraina. Totuși, „lumea este într-o situație mai rea decât acum cinci ani”

Cu 24 de milioane de euro mai mult. Parlamentul a majorat de la 50 la 74 de milioane de euro suma împrumutului de la BEI

Cu 24 de milioane de euro mai mult. Parlamentul a majorat de la 50 la 74 de milioane de euro suma împrumutului de la BEI

Un nou cod al transportului feroviar: Infrastructura - a statului, iar serviciile - prestate și de operatori privați

Un nou cod al transportului feroviar: Infrastructura - a statului, iar serviciile - prestate și de operatori privați

Advertoriale
Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Moldova intră în Cod Roșu: Toate școlile, de luni, trec în regim online pentru o perioadă de două săptămâni. Ce alte restricții au fost impuse
 • 2
  Moldovagaz urmează să solicite majorarea tarifelor la gazele naturale. Vadim Ceban: „Întreprinderea activează în pierdere”
 • 3
  Cetățenii pot renunța la compensațiile acordate de Guvern pentru plata facturilor la gazele naturale. Care este procedura
 • 4
  Mold-street: Centrala de la Cuciurgan consumă volume mult mai mari de gaz decât cele prevăzute în contract
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.