
VIDEO. Ce a spus Pavel Filip în discursul său rostit de la tribuna Parlamentului
Premierul Pavel Filip, care a venit astăzi în Parlament pentru a lua cuvântul față de moțiunea de cenzură înaintată de socialiști, a ținut un discurs în care a spus că moțiunea este un „exercițiu demagogic”.
・
Fragmente din discursul premierului:
La jumătate de an de la începerea activității, acest guvern se confruntă cu prima moțiune de cenzură. Nu e o supriză această moțiune; ea era prevestită de seria de moțiuni simple privitoare la activitatea mai multor colegi miniștri din guvernul pe care-l conduc. Respect și voi respecta întotdeauna regula democratică a introducerii de moțiuni ca modalitate de control parlamentar asupra guvernului. Am însă toate argumentele pentru a combate această moțiune de cenzură și pentru a o considera drept un exercițiu pur demagogic, confuz din punct de vedere ideologic și lipsit total de soluții din punct de vedere practic.
Înțeleg că stabilitatea dă bătăi de cap serioase opoziției, care e lipsită de idei și soluții alternative.
Care este tema principală a moțiunii? Este o chemare disperată la haos, instabilitate și alegeri anticipate.
Una din preocupările noastre a fost să reechilbrăm economic țara.
Pe de altă parte, ne-am angajat cu toată seriozitatea în refacerea legăturilor cu partenerii de dezvoltare.
Moțiunea opoziției prezintă o imagine incompletă și deformată a realităților din Republica Moldova. Dacă este să vorbim despre starea finanțelor publice, pe care autorii moțiunii o califică drept catastrofală, există cifre care confirmă progresele înregistrate. Este poate o veste tristă pentru autorii moțiunii, dar pozitivă pentru cetățenii Republicii Moldova.
Încerc un sentiment de jenă pentru colegii din PLDM care au semnat textul moțiunii, domniile lor știind foarte bine că aceste restanțe sunt, în mare parte, în responsabilitatea partidului lor.
E adevărat că există o întârziere în privința legii bugetului de stat pentru 2016, dar vă informez că situația din ianuarie a fost una complexă și am folosit aceste ultime luni de zile pentru discuții cu partenerii externi în vederea realizării celei mai bune formule bugetare. Ne vom achita curând și de această sarcină, vom avea un buget aprobat pentru 2016. Dar să nu uitați vă rog nici o clipă rolul pe care l-ați jucat chiar voi, autorii moțiunii, în crearea haosului care era în țară la începutul anului.
Dumneavoastră, celor din opoziție, vă plac doar epitetele tari, nu și cifrele concrete ori legile adoptate. Și aici i-aș întreba pe noii parteneri politici ai socialiștilor, pe deputații PLDM, dar de ce nu ați fost la fel de vocali pe tema statului captiv înainte să fiți prinși cu furăciunile de la BEM, din Vamă, de la Fisc și așa mai departe? Sau ați uitat că dezastrul la BEM a început exact când această bancă era în administrarea directă a oamenilor PLDM, începând de la instituții până la Consiliul de Administrație? Atunci statul nu era captiv pentru că veneau banii la partid și vă era bine? Sau credeți că dacă v-ați ascuns după socialiști nu vi se mai văd urechile? Vreți să vă povestesc despre cum ați ținut captivă agricultura si v-ați finanțat doar colegii de partid sau sănătatea, unde și aerul din spitale a ajuns să aducă bani în buzunarul firmelor PLDM? Să vă spun despre modul fraudulos în care ați gestionat banii proveniți din asistența externă? Vreți să vă mai povestesc despre captivitate? Despre ce descoperim acum la Ministerul de Interne cu câteva proiecte pe care le-ati lansat cu mare populism, iar azi descoperim că erau niște hoții de nedescris, de la sistemul privind monitorizarea traficului până la alte proiecte mai complexe. Despre toate astea trebuie să se pronunțe cei în drept însă, dar strict politic ar trebui să vă fie cel puțin ruține vouă să vorbiți despre captivitatea statului.
La PSRM lucrurile sunt însă mai simple și clare cu capitivitatea, acest partid este captiv într-un singur loc și foarte transparent.
Vrem normalitate - normalitate care e bună pentru țară, dar se pare că nu e bună pentru opoziție.
Dar când vine vorba de BEM și devalizarea acestei bănci, nu pot să nu constat cinismul acestei moțiuni, semnată inclusiv de unii dintre deputații care au patronat direct sau indirect jaful de la această bancă. La fel, în cazul PLDM, eu cred că ei nu au remarcat că există acest pasaj în moțiune, altfel nu o semnau. Mai bine ajutați organele de anchetă să găsească banii, puneți colegii voștri care au răspuns în mod direct la gestionarea BEM să meargă la organele de anchetă și să spună unde sunt banii, cetățenii v-ar fi mult mai recunoscători pentru asta decât pentru semnături pe moțiuni demagogice.
Notă: Moțiunea de cenzură a fost respinsă. În favoarea ei au votat doar 30 de deputați din 89.