
DOC. Autoritățile vor o structură pentru „gestionarea crizelor ordinii publice”
Autoritățile vor să formeze o structură specială care s-ar ocupa de gesiunea „crizelor din domeniul ordinii publice”. Un document în acest sens este pregătit de Ministerul Afacerilor Interne, fiind chiar inclus și apoi retras de pe ordinea de zi a a ședinței de ieri a Executivului. Potrivit inițiativei, care este un regulament de funcționare a structurii, aceasta vine pentru „gestionarea crizelor de ordine publică cu grad de risc sporit”. În componența acesteia intră 15 instituții, printre care MAI, CNA, SIS și Ministerul Apărării.
・
Astfel, potrivit proiectului înaintat la Guvern, Centrul Naţional de Gestionare a Crizelor de Ordine Publică „este structura interinstituţională de suport decizional, care va fi în subordinea Guvernului și va avea statut de Comisie Guvernamentală permanentă. Activitatea acestui centru ar urma să fie condusă de către Ministrul Afacerilor Interne.
„Scopul este crearea la nivel național a unui mecanism viabil care să asigure reacția promtă și adecvată a autorităților statului la evnimentele care amenință sau afectează direct ordinea publică și securitatea națională”, se menționează în nota informativă a inițiativei.
Centrul vine să asigure managementul unor „crize din domeniul ordinilor publice”, dar și să recomande Comisiei pentru Situaţii Excepţionale „necesitatea declarării stării de urgenţă în condiţiile Legii privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, în cazul escaladării crizei în domeniul ordinii publice şi existenţei pericolului iminent pentru securitatea naţională sau ordinea constituţională”
În componența acestei structuri vor fi reprezentanți din următoarele instituții:
1. Ministerul Afacerilor Interne;2. Ministerul Justiţiei;3. Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor;4. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene;5. Ministerul Apărării;6. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor;7. Ministerul Mediului;8. Ministerul Economiei;9. Ministerul Finanţelor;10. Ministerul Sănătăţii;11. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare;12. Serviciul de Informaţii şi Securitate;13. Centrul Naţional Anticorupţie;14. Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat;15. ÎS “Centrul de Telecomunicaţii Speciale”
Întregul document poate fi citit mai jos: