
Jurnaliștii ar putea aștepta mai puțin timp pentru a primi informațiile din partea instituțiilor publice
Un proiect de lege ce prevede reducerea până la 10 zile a termenului de oferire a informaţiei de interes publice a provocat discuții între deputați. Astfel, inițiativa, deși lăudată de autori și de președintele Parlamentului, Andrian Candu, nu este susținută de Guvern și Comisia Juridică, din motivul că ar genera cheltuieli exagerate și ar crea premize de litigii. Totuși, inițiativa a fost votată în prima lectură de deputați.
・
„Practica denotă că cererile cu privire la accesul la informație sunt eronat examinate în 30 de zile, termen stabilit pentru examinarea petițiilor. Funcționarii sunt duși în eroare de faptul că art. 15, al.(1) al Legii privind accesul la informație prevede că cererile scrise cu privire la accesul la informație vor fi înregistrate în conformitate cu legislația cu privire la petiționare”, se menționează în nota informativă a proiectului.
Proiectul a fost lăudat de președintele Parlamentului, care menționa că ar avea un aport pozitiv, mai ales pentru presă, care se confruntă uneori cu faptul că după 30 de zile informația este inutilă. „Avântul a fost însă oprit brusc”, odată cu raportul comisiei, care a anunțat că inițiativa nu a avut avizul pozitiv al Guvernului și implicit, a Comisiei Juridice. Argumentele invocate: este un număr mare de cereri, iar funcționarii nu vor reuși să le proceseze, prin urmare, odată cu asta vor fi mai multe litigii.
Inițiativa a acumulat însă într-un final votul majorității deputaților, fiind votat în prima lectură. Pentru a doua lectură documentul ar putea suferi anumite modificări.