Unitatea convențională va fi de 50 de lei! Crește nu doar mărimea amenzii, ci și cadourile electorale

Unitatea convențională va fi de 50 de lei! Crește nu doar mărimea amenzii, ci și cadourile electorale

Deputații au votat în a doua lectură mărirea Unității Convenționale. Dacă inițial, guvernul propunea să fie 1% din salariul mediu pe economie stabilit, în urma consultărilor în cadrul comisiei, s-a stabilit la o sumă fixă de 50 de lei. Proiectul a fost votat de către 60 de deputați. Astfel, pe lângă amenzi, se mărește și suma stabilită de Codul Electoral ce se referă la cadouri electorale sub formă de materiale promoționale ale Codului Electoral. 

Potrivit articolul al Codului Electoral, Concurenţilor electorali li se interzice să ofere alegătorilor bani, să le distribuie fără plată bunuri materiale, inclusiv din ajutoare umanitare sau din alte acţiuni de binefacere.

Totodată, prevederile de mai sus nu se vor aplica în cazul cadourilor simbolice, reprezentînd publicitate electorală sau politică, confecţionate din mijloace declarate de pe contul „Fond electoral”, care poartă simbolica concurentului electoral şi a căror valoare de piaţă nu depăşeşte 2 unităţi convenţionale. Astfel, dacă anterior suma era de 40 de lei, aceasta va fi schimbată cu suma de 100 de lei.

Publicitate

Potrivit inițiativei, odată cu mărirea unității convenționale, se va mări și pragul maxim al amenzii contravenționale de la 150 la 500 de unități convenționale pentru persoane fizice și de la 500 până la 1500 de unități convenționale pentru persoanele juridice.

De asemenea, va fi mărit și pragul maxim al amenzii penale - de la 1000 de unități contravenționale la 3000 pentru persoanele fizice și de la 10.000 la 20.000 pentru persoanele juridice. În contextul majorării valorii unității contravenționale, Proiectul de Lege prevede și prelungirea perioadei pentru care poate fi eșalonată achitarea amenzii de la 5 la 10 ani.

Totodată, a fost majorat de la 50 la 100 numărul unităților convenționale de amendă, care pot fi înlocuite cu 30 de zile de închisoare în caz de eschivare cu rea-voință de la plata amenzii sau cu 60 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității în cazul în care persoana nu dispunde de bunuri pentru achitarea amenzii.

Anterior, documentul a fost făcut public pentru discuții publice până pe data de 15 aprilie.

Potrivit Proiectului de Lege, valoarea unității convenționale a fost mărită în urma unei constatări că situația social-economică din Republica Moldova a suportat modificări esențiale, prețurile de consum au crescut de cel puțin 290%, iar rata medie anuală a inflației constituie 8,68%.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal