Estimările la component de bază denotă diminuări pe unele tipuri de venituri (în sumă totală de 367,2 mln lei), iar pe altele - majorări (în sumă de 1376,1 mln lei). Principalele diminuări au fost generate de reducerea consumului de bere, reducerea importurilor de autoturisme precum și modificarea accizelor la tutun (ca urmare a decizie Curții Constituționale) etc. Printre factorii care au contribuit la majorarea veniturilor se numără: defalcări  din profitul net al BNM (100 mln lei), fluctuațiile cursului de schimb, impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător, TVA pe mărfurile produse pe teritoriul Republicii Moldova etc.

În urma modificărilor operate la Legea bugetului de stat, cheltuielile bugetului de stat se vor majora în total cu peste un milliard de lei. Acestea vor fi generate de majorarea salariilor în sectorul bugetar (382,2 mln lei), premiul anual acordat cadrelor didactice în luna august (159,7 mln lei), indemnizațiile unice de concediere din organelle justiției, apărării, menținerii ordinii publice și securității naționale etc.

Ca urmare a tuturor modificărilor operate la partea de venituri și cheltuieli a bugetului de stat, deficitul de stat, se majorează cu 137,7 mln lei.  

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!