Comisia ONU pentru Drepturile Omului cere Australiei să acorde compensații copiilor abuzați

Comisia ONU pentru Drepturile Omului cere Australiei să acorde compensații copiilor abuzați

Comisia ONU pentru Drepturile Omului a cerut Australiei să acorde compensații copiilor abuzați în centre de detenție, după difuzarea unor înregistrări în care copii sunt supuși unor rele tratamente într-un centru pentru minori, relatează Reuters citat de Agerpres.ro.

„Suntem șocați de înregistrarea video care a apărut dintr-un centru de detenție pentru delincvenți juvenili Don Dale din Teritoriul de Nord", se arată într-o declarație difuzată vineri de Biroul ONU pentru Drepturile Omului.

Comisia a cerut ce asemenea guvernului australian să ratifice Protocolul opțional la Convenția împotriva torturii și a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante ceea ce ar permite anchetatorilor independenți să inspecteze în mod constant centre de detenție. „Le cerem autorităților să-i identifice pe cei care comit abuzuri împotriva copiilor și să răspundă pentru aceste acte. A trebuit acordate de asemenea compensații", se menționează în declarație.

Publicitate

Guvernul australian a dispus marți deschiderea unei anchete după apariția unor dezvăluiri privind condițiile de detenție dintr-un centru pentru minori, în imagini putând fi văzuți gardieni care lovesc adolescenți sau îi stropesc cu gaze lacrimogene, relatează France Presse.

Premierul Malcolm Turnbull s-a declarat "îngrozit" de imaginile difuzate de postul public de televiziune ABC privind condițiile dintr-un centru de detenție pentru delincvenți juvenili. El a ordonat Comisiei Regale, cel mai puternic organism de ancheta în țara, să efectueze cercetări privind tratamentele aplicate copiilor în centre de detenție din Teritoriul de Nord, deși a respins cererile pentru o anchetă mai extinsă la nivel național.

Emisiunea difuzată luni seară de ABC a arătat gardieni care dezbracă delicvenți, printre care și numeroși aborigeni, și îi stropesc cu gaze lacrimogene. Unii sunt plasați în izolare timp de mai multe săptămâni. Într-una dintre înregistrări se poate vedea un adolescent de 17 ani legat de un scaun de încheieturi și de gât și abandonat așa timp de două ore, cu o cagulă pe cap.

Scenele au fost filmate în 2014 și 2015. Teritoriul de Nord are una din cele mai mari rate de criminalitate din Australia, iar aborigenii reprezintă peste două treimi din populația carcerală.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal