Donarea de sânge a fost sistată la Miami din cauza temerilor cu privire la Zika

Donarea de sânge a fost sistată la Miami din cauza temerilor cu privire la Zika

Autoritățile din domeniul sănătății din SUA au cerut joi sistarea donării de sânge în două comitate din Miami, statul Florida, în așteptarea rezultatelor unui studiu asupra a patru potențiale cazuri indigene de infecție cu virusul Zika, maladie care poate provoca malformații congenitale grave, informează agenția France Presse citat de Agerpres.

Dacă unul sau mai multe dintre aceste cazuri indigene se confirmă, s-ar dovedi pentru prima dată că țânțarii purtători ai virusului Zika sunt prezenți în zona continentală a SUA.

Având în vedere posibilitatea apariției unei epidemii locale de Zika și ca o măsură de precauție pentru a ajuta la asigurarea securității sângelui și a produselor sanguine, agenția SUA pentru medicamente FDA (Food and Drugs Administration) a cerut tuturor laboratoarelor din comitatele Miami-Dade și Broward să sisteze imediat recoltările sanguine, a anunțat FDA într-un comunicat.

Publicitate

Această sistare va rămâne în vigoare până când fiecare probă prelevată în aceste două comitate ar putea fi controlată printr-un test de screening pentru virusul Zika sau până când instituțiile pot utiliza o tehnologie care inactivează virusul în eșantioanele prelevate.

În plus, orice persoană care a intrat într-unul dintre cele două comitate în ultimele patru săptămâni nu va avea dreptul să doneze sânge.

De asemenea, FDA a recomandat "comitatelor adiacente să pună în aplicare cât mai curând posibil măsuri identice pentru asigurarea securității donării de sânge".

În statul Florida au fost identificate până acum 381 de cazuri de infecție cu virusul Zika, dar toate au implicat oameni care au călătorit în țări în care virusul este activ.

Două dintre cele patru cazuri potențiale de contaminare autohtonă au fost descoperite în comitatul Miami-Dade și alte două în comitatul Broward.

Virusul Zika este transmis în principal prin înțepături de țânțari și, uneori, prin contact sexual. În cazul în care o femeie însărcinată este infectată cu acest virus ea este expusă riscului de a naște un copil cu malformații congenitale devastatoare, între care microcefalie fetală, o dezvoltarea insuficientă a creierului.

Pentru ca infecția cu virusul Zika să pătrundă în SUA era suficient ca un țânțar să înțepe o persoană infectată și apoi să înțepe alte persoane pentru a transmite virusul, explică AFP.

Zonele lumii cele mai afectate de această infecție sunt America de Sud și America Centrală, însă autoritățile americane estimează că epidemia ar putea atinge și continentul nord-american, mai notează AFP.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal