Inițiativa ar urma să modifice legea privind siguranța traficului rutier, prin introducerea mai multor noțiuni cum ar fi „comportament agresiv” dar și „conducere preventivă”. Ultima noțiune ar însemna un comportament al șoferului conform normelor Regulamentului Circulației Rutiere, și asigură prevenirea accidentelor.
Într-o postare pe facebook, Corneliu Padnevici a explicat principalele prevederi ale inițiativei, și anume ar fi interzise:
1) deplasarea succesivă, neregulamentară, de pe o bandă de circulaţie pe alta, în scopul devansării, ocolirii vehiculelor;2) efectuarea manevrei de întoarcere prin folosirea sistemului de frînare;3) pornirea de pe loc prin demararea excesivă a autoturismului;4) agresarea conducătorului unui vehicul prin apropierea excesivă din spate sau din lateral, în mod repetatat sau continuu, prin gesturi obscene, cuvinte sau expresii obscene;5) folosirea repetată a semnalelor sonore şi/ sau luminoase pentru obligarea conducătorului vehiculului care circulă regulamentar în faţa sa, de a elibera, în mod nejustificat banda de circulaţie;6) neasigurarea între două autovehicule cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, care circulă pe aceiaşi bandă în afara localităţii a spaţiului necesar revenirii unui vehicul care a efectuat depăşirea;7) frînarea bruscă a vehiculului, în mod nejustificat, la revenirea pe bandă, imediat după depăşirea unui vehicul, obligînd conducătorul acestuia să schimbe direcţia de mers sau să frâneze brusc, pentru a evita impactul;8) depăşirea unei coloane, formată din vehicule obligate să oprească sau să încetinească la pătrunderea într-o intersecţie, la trecerea la nivel cu caleaferată sau în caz de forţă majoră, în scopul de a plasa vehiculul în faţă sau în interiorul coloanei;9) circulaţia cu viteză în limita stabilită sau depășind această limită, la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cît şi în lateral, în scopul agresării sau intimidării conducătorului acestuia;10) conducerea unui ciclomotor sau a unei motociclete pe o singură roată, ori a unui cuadriciclu pe cele două roți din spate;11) circulaţia pe o altă bandă decît prima, cu viteză redusă nejustificat, împiedicînd circulaţia regulamentară a vehiculelor care se deplasează în urma sa;12) mersul înapoi cu spatele în scopul agresării sau intimidării celorlalţi participanţi la circulaţie;13) deplasarea neautorizată în grup (cîte doi și mai mulți, cu excepţia coloanelor oficiale) cu vehicule și/sau motociclete sau ciclomotoare, care circulă pe aceiaşi bandă sau pe benzi paralele, depășind limita de viteză, sau cu viteză redusă nejustificat, sau fără asigurarea între oricare două vehicule consecutive a spaţiului necesar revenirii unui vehicul care a efectuat depăşirea.
Astfel șoferii care încalcă regulile ar putea fi amendați, ar putea face muncă în folosul comunității sau chiar ar sta în arest contravențional.
Amintim că anul trecut, Deputatul din partea Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu, a fost implicat într-un scandal cu un șofer, chiar în centrul orașului Chișinău. Potrivit celor de la Curaj.tv, deputatul a parcat mașina chiar pe zebră și a creat incomodități la trafic, fiind claxonat de mai mulți șoferi.
Contactat de reporterii UNIMEDIA, Sergiu Sîrbu a menționase că a venit de urgență cu soția la o clinică stomatologică din apropiere și a vrut să parcheze cu spatele. Acesta a aprins semnalizarea și a dat de înțeles șoferului respectiv, însă acesta l-ar fi blocat și nu i-ar fi permis să parcheze.
„În plus, a insultat soția. Evident că nu sunt de fier și am avut o reacție mai nervoasă. Când am văzut că nu am cu cine vorbi am plecat să caut alt loc de parcare. Cu părere de rău cultura în trafic la noi nu se compară cu cea din Europa”, a spus deputatul.
Ulterior acesta a declarat pe o rețea de socializare că se împăcase cu persoana cu care intrase în conflict.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.