Referindu-se la posibila structură a exporturilor către UE, ministrul ucrainean a menționat că, de fapt, aceasta a fost deja formată din aprilie, când UE a deschis în mod unilateral frontiera sa cu Ucraina.
"Avem alocate cote de UE, unele vor fi completate, pentru altele încă nu sunt obţinute certificările" - a spus ministrul, subliniind că întreprinderi agricole individuale au intrat pe piața UE începând cu anul 2005. "Unii - cum ar fi producătorii de carne de pasăre - au început să exporte în UE încă din 2005-2006", - a mai spus ministrul.
Potrivit estimărilor asociației Clubului Ucrainean al Afacerilor Agricole (UKAB), exporturile agrare către UE vor creşte anul curent cu 8,3-14,3%, comparativ cu 2013. În termeni absoluți, veniturile proiectate vor fi de 4,8-5,1 miliarde de dolari.
În plus, potrivit UKAB, în urma semnării părţii economice a Acordului de asociere cu UE, exportatorii ucraineni vor câştiga din taxele anulate 140 de milioane de euro.
Pe 27 iunie Ucraina, Republica Moldova şi Georgia au semnat cu Uniunea Europeană partea economică a acordului de asociere, care prevede crearea unei zone de liber schimb. Acordul de asociere între Uniunea Europeană și cele trei ţări va trebui să fie ratificat de toate cele 28 de state membre UE.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.