„Statul moldovenesc, în prezent un stat hibrid amenințător de crimă organizată și birocrație controlată de Plahotniuc și Partidul Democrat, plătește un mare preț cartelului bancar, fapt ce cauzează decesul țării. Acum toate eforturile politicianului corupt se îndreaptă spre a extrăda și a băga la pușcărie martorii relevanți”. Despre asta se spune într-un articol publicat de revista americană Forbes, transmite Agora.
Articolul în mare parte se bazează pe conferință de presă discuția între jurnalistul de la Forbes, Kenneth Rapoza, și fostul șef adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (SPCB) din cadrul Centrului Național Anticorupție, Mihail Gofman, care a avut loc acum câteva săptămâni. Mihail Gofman este sau un nebun, sau neînfricat, inclusiv prin faptul că s-a făcut dușman cu cel mai puternic miliardar din țara sa - Vladimir Plahotniuc, scrie jurnalistul american.
Plahotniuc este persoana din Republica Moldova aflată în spatele cortinei; printre cei mai cunoscuți oameni de afaceri care deține totul, de la hoteluri de lux la posture de televiziune, și este vice-președintele și susținătorul financiar al Partidului Democrat nominal pro-occidental, aflat la guvernare, explică Kenneth Rapoza.
RM - centru de contrabandă
Peste un miliard de dolari a fost furat de un trio de cei mai puternici și vicleni oligarhi ai țării. Cel puțin jumătate au fost spălați prin intermediul a trei bănci rusești, inclusiv Gazprombank, potrivit procurorilor moldoveni. „Schema lor finală era să jefuiască rezervele băncii centrale ale țării”, se arată convins Gofman.
„Aflat la Washington, Gofman mi-a spus că speră că Fondul Monetar Internațional nu va transfera bani Republicii Moldova, condusă de prim-ministrul Pavel Filip din Partidul Democrat al lui Plahotniuc. Dar, speranțele au fost spulberate săptămâna trecută, când pe 26 iulie FMI s-a arătat de acord să aloce 175 de milioane de dolari în calitate de pachet de salvare”, scrie Rapoza.
Potrivit acestuia, „de la prăbușirea Uniunii Sovietice, Republica Moldova a fost un centru de contrabandă. Dar, în 2009, cu partidul lui Plahotniuc la conducere, statul s-a prins în rețea internațională de spălare a banilor.
„Statul moldovenesc, în prezent un hibrid amenințător de crimă organizată și birocrație controlată de Plahotniuc și Partidul Democrat, plătește un mare preț cartelului bancar, fapt ce cauzează decesul țării. Acum toate eforturile politicianului corupt se îndreaptă spre a extrăda și a băga la pușcărie martorii relevanți, și să-i țină în viață pe doi dintre cei mai importanți. Printre aceștia se numără doi cei mai apropiați asociați ai lui Plahotniuc la BEM și Unibank Socială. Amândoi au fost arestați. Unul este Prim-ministrul Vlad Filat, închis în luna octombrie, iar celălalt este omul de afaceri moldo-izraelian, Ilan Shor”, mai scrie jurnalistul de la Forbes.
Partenerul lui Plahotniuc
Luni, pe 25 iulie, omul de afaceri moldovean Kobalev-Platon a fost ultimul bastion să cadă. Platon a fost arestat la Kiev. El a fost partenerul lui Plahotniuc în sistemul bancar de la începutul până la mijlocul anilor 2000, și el a fost acela care a planificat și a pus în aplicare o parte semnificativă a sistemului.
„Având în vedere cât de bine ultimele acțiuni au fost coordonate între Moldova și Ucraina, nu am nicio îndoială că putem vorbi despre ordinele date de sus. Sunt sigur că arestarea lui a fost influențată de Plahotniuc”, declară avocatul lui Platon, Veaceslav Lici.
„Plahotniuc nu a fost acuzat de nicio instanță pentru vreo crimă, deși colegii ca Shor au spus că Plahotniuc a fost capul schemelor. Cu toate acestea, moldovenii pot fi lăsați în voia sorții. Se pare că banii furați au plecat pentru totdeauna. Dacă Ucraina abia se află în centrul atenției SUA, imaginați-vă Moldova.
Dar, în cazul în care SUA și Uniunea Europeană ar dori să vadă Moldova reformatoare ca să se alăture Occidentului, atunci țara are o problemă cu lipsa miliardului de dolari. Partidul Democrat a lui Plahotniuc nu are scrupule în comportamentul cu Europa. La urma urmei, potrivit unei anchete Interpol din grupul operativ anti-mafie de la Roma, aici el păstrează multe din activele sale. De cealaltă parte, societatea are sentimentul de greață față de el și Partidul Democrat. În luna octombrie, jefuirea acestor bănci, pe care odată le-a deținut, i-ar putea cu ușurință înfuria pe alegătorii nemulțumiți de datoria partidelor pro-europene, cele din urmă ar fi trebuit să facă din Moldova ceva mai mult decât un teatru pentru minți criminale”, conchide Kenneth Rapoza.
Vezi și aceste știri

Un polițist și alte două persoane, reținute pentru că ar fi cerut mită de 500 de mii de lei pentru a rezolva un dosar privind traficul de droguri

Un conac din Austria al oligarhului Igor Şuvalov, fost vicepremier al Rusiei, a fost ocupat de activişti
