Procuratura a reabilitat peste 61 mii de persoane, declarate victime ale represiunilor politice

Procuratura a reabilitat peste 61 mii de persoane, declarate victime ale represiunilor politice
mediapolis.roFoto:


Începând cu anul 1989 şi până în prezent, Procuratura Generală, în limitele competenței sale, a  declarat ca victime ale represiunilor politice şi a reabilitat 61127 persoane. Pe parcursul primului semestru 2016, în scopul reabilitării persoanelor supuse represiunilor politice, procurorii au soluţionat 72 de cereri de reabilitare.

Legislatorul a investit Procuratura cu atribuții de o deosebită responsabilitate față de acei, în privinţa cărora, pe parcursul anilor au fost comise nelegiuiri - zecilor de mii de cetăţeni deportaţi.

Potrivit Procuraturii Generale, pe parcursul primului semestru 2016, în scopul reabilitării persoanelor supuse represiunilor politice, procurorii au soluţionat 72 de cereri de reabilitare. În baza cererilor depuse de către cetăţeni au fost întocmite şi expediate 76 certificate de reabilitare în privinţa a 97 persoane.

Concomitent, au fost declarate victime ale represiunilor politice şi reabilitate 48 persoane, inclusiv 10 persoane - născute în locurile de represiune în familia părinţilor deportaţi şi actualmente reabilitaţi, 26 persoane - condamnate ilegal din motive politice în baza deciziilor organelor extrajudiciare,12 persoane - internate în lagărele sovietice de control şi filtrare pentru participare prin mobilizare la cel de - al doilea Război Mondial.

De asemenea, procurorii au declarat la Curtea Supremă de Justiţie 22 recursuri în anulare împotriva hotărîrilor judecătoreşti, adoptate în privinţa a 22 persoane, fiind solicitată casarea acestor hotărîri, încetarea proceselor penale şi reabilitarea condamnaţilor.

În cadrul examinării cererilor de reabilitare, declararea recursurilor în anulare şi dosarelor de arhivă în privinţa persoanelor condamnate în baza deciziilor organelor extrajudiciare, procurorii au verificat şi studiat, în cursul primelor 6 luni 2016 - 89 de dosare de deportare şi condamnare şi 33 dosare de control şi filtrare, parvenite de la MAI, SIS şi Arhiva Naţională.

În total, începînd cu anul 1989 şi pînă în prezent, Procuratura Generală, în limitele competenţei sale, a  declarat ca victime ale represiunilor politice şi a reabilitat 61127 persoane.

Legea privind reabilitarea victimelor represiunilor politice statuează că, cererile de reabilitare se depun la Procuratura Generală de persoanele care au fost:

- supuse represiunilor în baza deciziilor organelor de stat judiciare sau extrajudiciare (VCK, GPU - OGPU, NKVD, MGB, KGB, procuraturile şi colegiile lor, "dvoiki", "troiki", "consfătuiri speciale", alte organe cu funcţii analoage) pentru "activitate contrarevoluţionară", "trădare de patrie", "Răspîndirea unor scorniri calomnioase ce discreditează orînduirea sovietică de stat şi obştească", pentru alte "crime de stat", pentru "încălcarea legilor şi regulilor cu privire la separarea bisericii de stat şi a şcolii de biserică", "atentarea sub formă de îndeplinire a ritualurilor religioase la persoana şi la drepturile cetăţenilor";

- condamnate pentru neachitarea impozitelor sau neîndeplinirea planului de predare a pîinii la stat în temeiul art.58, art.58-1, 58-2 din Codul penal al al R.S.S. Ucrainene (redacţia anului 1927);

- internate în baza deciziilor organelor de stat judiciare sau extra judiciare în instituţii de psihiatrie la tratament forţat din motive politice, naţionale, religioase sau sociale;

- internate în lagărele de concentrare sau de filtrare sovietice, condamnate la privaţiune de libertate, exilate sau trimise la muncă silnică în condiţii la limitare a libertăţii, pentru participare prin mobilizare la cel de-al doilea război mondial;

- condamnate sau executate pentru eschivare, din motive politice sau religioase, de la înrolare în rîndurile armatei roșii;

- condamnate pentru participarea la manifestaţiile publice pentru obţinerea suveranităţii şi independenţii Republicii Moldova sau în privinţa cărora, pentru aceleaşi acţiuni, au fost intentate dosare penale şi apoi clasate fără temei de reabilitare, dacă aceste persoane nu au comis infracţiuni de drept comun.

În celelalte cazuri, competenţa de examinare a temeiniciei cererilor de reabilitare le revine Ministerului Afacerilor Interne şi instanţelor de judecată.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Lege privind modificarea Constituției a fost votată în lectură a doua

Lege privind modificarea Constituției a fost votată în lectură a doua

Cinci factori care au contribuit la reducerea utilizării numerarului în Suedia: Experiența împărtășită la Moldova ICT Summit

Cinci factori care au contribuit la reducerea utilizării numerarului în Suedia: Experiența împărtășită la Moldova ICT Summit

Un nou post de televiziune va apărea pe piața mediatică din Republica Moldova

Un nou post de televiziune va apărea pe piața mediatică din Republica Moldova

Advertoriale
 „Implicarea prin reciclare”. O nouă campanie de reciclare a hârtiei, lansată de AVI Moldova

„Implicarea prin reciclare”. O nouă campanie de reciclare a hârtiei, lansată de AVI Moldova

LIVE TEXT. 23 septembrie 2021 - Moldova ICT Summit - evenimentul de impact al industriei IT

LIVE TEXT. 23 septembrie 2021 - Moldova ICT Summit - evenimentul de impact al industriei IT

MAIB și ASEM au semnat un acord de parteneriat. Iată ce proiecte și evenimente sunt pe lista de colaborare

MAIB și ASEM au semnat un acord de parteneriat. Iată ce proiecte și evenimente sunt pe lista de colaborare

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Ministra Sănătății anunță că certificatul COVID-19 ar urma să devină obligatoriu pentru mai multe activități, iar școlile vor activa în format fizic
 • 2
  Guvernul a aprobat indexarea venitului lunar minim garantat. De la 1 octombrie acesta va constitui 1.196 lei
 • 3
  Noi restricții pentru localitățile aflate sub Cod Roșu de alertă în sănătate publică
 • 4
  Persoanele fizice din Republica Moldova  vor putea cumpăra direct valori mobiliare de stat. Un concept în acest sens a fost aprobat de Guvern
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.