Se caută membri pentru succesoarea Comisiei Naționale de Integritate

Se caută membri pentru succesoarea Comisiei Naționale de Integritate

Ministerul Justiției a demarat procesul de selectare a membrilor Autorității Naționale de Integritate. Anunțul a fost făcut pe site-ul instituției, care menționează că a trimis scrisori oficiale Congresului Autorităților Locale, Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor. În demers, este solicitată „desemnarea imediată, din momentul recepționării” a unui reprezentant în cadrul Consiliului de Integritate, care ar corespunde exigenților stabilite prin actul legislativ.

Astfel, Ministerul face acest apel către autoritățile menționate să se conformeze Legii cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate, publicată în Monitorul Oficial pe 30 iulie 2016 și în vigoare din 1 august curent, având în vedere importanța funcționării efective a noii structuri.

Autoritatea Națională de Integritate este creată prin reorganizarea Comisiei Naţionale de Integritate, fiind succesorul în drepturi al acesteia. Reprezentanții Consiliului sunt desemnați în termen de o lună de la publicarea Legii, iar Ministerul Justiției asigură desemnarea sau, după caz, selecția lor.

Publicitate

Fiecare membru al Consiliului are un mandat pentru 5 ani, fără a putea fi desemnat consecutiv, și încetează odată cu expirarea acestuia sau prin revocarea persoanei de către entitatea ce a desemnat-o, prin demisie, prin pensionare sau în caz de deces al membrului.

Potrivit legii, organul dat este constituit din 7 membri, dintre care: câte un reprezentant al Parlamentului, Guvernului, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor, Congresului Autorităților Locale din Moldova și două persoane din partea societății civile.

Principalele cereri pentru membri sunt cetăţenia Moldovei; capacitatea de exerciţiu deplină; studii superioare; lipsa antecedentelor penale, inclusiv stinse, amnistiate sau grațiate; neprivarea dreptului ocupării anumitor funcţii sau exercitării anumitor activități; neîncălcarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților sau al restricțiilor; neconfiscarea averii nejustificate; lipsa în ultimii 2 ani a calității de membru de partid sau a activității politice; cunoașterea limbii de stat; aptă din punct de vedere medical; nu a fost colaborator operativ, agent sub acoperire sau informator al serviciilor de informaţii până în anul 1991.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal