Fostul adjunct al procurorului din Basarabeasca, trimis în judecată din cauza neglijenței în serviciu soldată cu un deces

Fostul adjunct al procurorului din Basarabeasca, trimis în judecată din cauza neglijenței în serviciu soldată cu un deces

Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală şi a expediat în instanţa de judecată cauza penală de învinuire a fostului adjunct al procurorului raionului Basarabeasca de comiterea neglijenţei în serviciu, soldată cu decesul unei persoane.

Respectiva cauză penală a fost pornită de Procurorul General interimar, în luna martie a acestui an, după ce în acţiunile fostului adjunct al procurorului raionului Basarabeasca au fost constatate grave abateri de la legislaţie, soldate cu urmări deosebit de grave şi ireparabile.

Atunci când instrumenta urmărirea penală pe faptul violenţei în familie, comisă de un localnic, care în intervalul anilor 2012 - 2014, sistematic îşi bătea soţia şi copilul minor, fostului adjunct al procurorului raionului Basarabeasca de fiecare dată a dispus suspendarea urmăririi penale şi cercetarea agresorului în stare de libertate. Decizia acestuia de a suspenda urmărirea penală era motivată prin faptul că bărbatul este grav bolnav, nu este posibilă investigarea cazului cu participarea lui şi respectiv, nu poate fi finalizat dosarul.

Publicitate

Astfel, după ani de maltratări şi agresiuni suportate de victimă, procurorul l-a deferit pe soţul acesteia justiţiei abia în vara anului 2014, atunci cînd femeia deja a decedat, în rezultatul loviturilor de ciocan, aplicate de către soţ. În luna iulie 2014, inculpatul a fost condamnat pentru violenţă în familie soldată cu decesul victimei la 15 ani închisoare.

De notat că, în toate cazurile de suspendare a urmăririi penale, deciziile procurorului au fost neîntemeiate, bazate pe probe inexistente la acel moment, care nu-i permiteau adoptarea unor asemenea soluţii. Prin urmare, acţiunile procurorului au favorizat continuarea faptelor infracţionale ale învinuitului, nu a întreprins măsuri de protecţie a victimei, care, în rezultat a decedat.

La finele anului 2014 respectivul procuror e fost eliberat din funcţie. Cauza penală de învinuire a acestuia a fost expediată pentru examinare Judecătoriei Basarabeasca, iar dacă va fi recunoscut culpabil, el riscă închisoare de pînă la 6 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 10 ani.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal