„Am fost singurul care, duminică, la ședința Consiliului Național al PPEM, am ieșit la microfon și am spus că am să votez împotrivă. Am spus că în anul 2015 a fost mare entuziasm legat de lansarea proiectului politic PPEM. Criza proiectului a început după alegeri, când PPEM a avut șansa să se identifice cu spiritele protestatare din societate. Leancă s-a opus acestei direcții a partidului și proiectul politic a intrat în declin. Am spus că în asemenea situații partidele europene convoacă congrese, pentru a analiza situația, iar liderii demisionează. Și am mai spus că această ofertă otrăvită de parteneriat venită din partea așa-zisei alianțe de guvernare urmărește scopul de a reduce firavele șanse de consolidare a dreptei în perspectiva alegerilor prezidențiale din 30 octombrie curent” a declarat Oazu Nantoi într-un interviu acordat pentru Deutsche Welle.
Recent, Iurie Leancă a venit cu o replică la aceste critici, fiind întrebat dacă Nantoi rămâne vicepreședinte al PPEM. „Am doar două răspunsuri: Domnul Nantoi rămâne dacă este capabil să accepte democrația de partid și decizia cvasiunanimă, exceptând votul lui, privind semnarea acestui acord. E decizia dumnealui! A doua variantă este pentru cazul în care dânsul va continua să denigreze partidul și colegii, și nu e vorba doar de mine. Atunci decizia nu-i va aparține doar dumnealui, ci partidului. Nu mi se pare corect să tolerăm un astfel de comportament. Noi deja i-am arătat un fel de „cartonaș galben„ pentru comportamentul său straniu de zilele trecute. După aceea am discutat la partid și am convenit parcă să avem discuțiile în primul rând în interiorul partidului, însă dânsul o continuat atacurile și în ieșirile sale ulterioare în public. Salut pluralismul de opinie, dar niciun partid nu poate supraviețui fără disciplină” a declarat Leancă în cadrul unui interviu pentru deschide.md.
Pe de altă parte el recunoaște faptul că invitația lansată de coaliția de la guvernare ar putea fi o capcană pentru PPEM.
În ceea ce privește colaborarea cu forțele de opoziție, Iurie Leancă s-a arătat sceptic în privința unui candidat comun de dreapta la alegerile prezidențiale. „Hai să fim serioși, nu a fost nicio unitate, nicio alianță, nu am putut nici măcar să respectăm un pact de neagresiune și să clădim o anumită încredere. Și nici nu cred că s-a dorit un efort sincer de a intra într-un proces privind identificarea unui candidat. Mai degrabă au fost niște mimări. În plus, îmi pun și o întrebare retorică: cât de pro-europeni erau cei cu care discutam noi dacă unii dintre ei erau gata, citez, „să pună batista pe țambal„? Apropo acordul este deschis și altor potențiali semnatari care vor să se impună cu expertiza și experiența lor”, consideră Leancă.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.