*Acest material este sponsorizat

DARE 2 Change – Descoperă în tine puterea de a îndrăzni! Interviu cu fondatoarea DARE, Nati Vozian

DARE 2 Change – Descoperă în tine puterea de a îndrăzni! Interviu cu fondatoarea DARE, Nati Vozian

DARE 2 Change este dedicat fetelor care au între 16 şi 23 de ani. Spre deosebire de anii precedenţi, la ediţia din acest an sunt aşteptate nu doar fete cu nevoi speciale, ci şi din alte grupuri sociale vulnerabile. Formularul de aplicare îl găsiţi AICI. Pentru a afla mai multe despre programul DARE2Change, am discutat cu Nati Vozian, femeia care a reuşit, împreună cu echipa sa, să motiveze persoanele cu nevoi speciale din Moldova să creadă în ele şi să-şi urmeze visurile.

După DARE Social Fashion Show şi DARE Leaders Academy, ai lansat programul Dare2Change. Cum a apărut ideea de a organiza DARE?

nati 1

DARE a apărut de la o necesitate pe care eu am văzut-o în societatea din Republica Moldova şi anume de a fi mai buni şi de a privi dincolo de aparenţe. Acum doi ani, 18 fete cu nevoi speciale au defilat pe scenă în ţinute create de designeri autohtoni în cadrul DARE Social Fashion Show. Am reuşit o performanţă extraordinară. Am arătat, de fapt, abilităţile, frumuseţea şi potenţialul acestor tinere. DARE a fost un impuls foarte mare pentru multe din ele de a se ambiţiona, de a arăta şi în continuare că ele sunt la fel de bune, la fel de frumoase, la fel de educate ca şi persoanele care nu au probleme de sănătate.

La a doua ediţie am continuat această misiune, doar că grupul nostru ţintă s-a lărgit. Am încercat să dezvoltăm capacitatea tinerilor de a elabora un proiect care să aibă un impact pentru viaţa lor, dar şi cea a oamenilor din comunităţile din care vin.

În ce constă DARE 2 Change? Cum se va desfăşura programul din acest an?

În primul rând, eu şi echipa mea venim cu un nou model de program de mentorat. Spre deosebire de programele similare organizate până acum în RM, care pun un mare accent pe performanţele academice şi pe activităţile extra-curriculare ale participantelor, noi avem drept scop incluziunea adevărată. Punem accent pe diversitate şi vrem să aducem un nou standard în egalitatea de şanse şi de oportunităţi. Aplică aici: LINK

DARE_121

De aceea, criteriile noastre de selecţie vor fi: voinţa, dorinţa şi potenţialul lor uman şi educaţional. Noi vom lucra cu 20 de tinere, care au vârsta cuprinsă între 16 şi 23 de ani. Vom avea 20 de femei mentore, participante la ediţiile precedente, plus alte femei cu personalitate, care au reuşit în Moldova sau în România, să depăşească anumite bariere şi să fie femei de succes.

Programul are 3 componente. Prima este cea educaţională, care cuprinde un ciclu de 9 instruiri şi evenimente sociale cu diverşi profesionişti. A doua este componenta de mentorat, în care mentorii şi menteele vor reuşi să se dezvolte. Şi a treia este componenta de dezvoltare a afacerilor şi a proiectelor. La sfârşit, cele mai bune 3 proiecte sau business-planuri vor fi premiate de partenerii noştri.

Spre deosebire de primele ediţii, în acest an în concurs se pot înscrie şi fete fără probleme de sănătate, ce fac parte din diverse grupuri sociale. Care a fost motivaţia de a include şi aceste fete?

Datele prezentate de ultimele rapoarte arată că, din păcate, discriminarea şi intoleranţa în Moldova creşte. Nu este vorba doar despre persoanele cu nevoi speciale, dar şi despre comunitatea LGBT, e vorba şi de femeile rome, fetele a căror părinți sunt plecați peste hotare şi de multe alte grupuri care sunt catalogate sau etichetate drept grupuri social-vulnerabile. Văzând că noi am obţinut rezultate foarte frumoase cu fetele cu nevoi speciale, am decis să facem acest transfer şi să lucrăm şi cu alte grupuri ţintă.

Anul acesta ne-am propus să lucrăm cu fetele care au anumite provocări și cu fetele, părinții cărora sunt plecați  peste hotare. Ne dorim să le ajutăm să-şi crească stima de sine, să se integreze mai uşor în societate, să comunice cu semenii, să-şi creeze familii. Al doilea grup sunt fetele din comunitatea LGBT. Am văzut în cadrul campaniei „Fără frică” că stigma şi neacceptarea societăţii în cazul lor este extrem de mare. Fetele rome, la fel, se confruntă cu anumite bariere atât în accesul la educaţie, cât şi în găsirea unui loc de muncă. O să lucrăm şi cu fetele cu nevoi speciale, pentru că simţim că există un potenţial enorm, iar dorinţa lor de a avansa şi de a arăta că ele pot este foarte puternică.

Ce calităţi ai vrea să dezvolţi, cu ajutorul programului, la aceste fete?

Eu vreau, în primul rând, ca ele să fie îndrăzneţe, să-şi descopere feminitatea din ele, stima de sine şi încrederea că ele pot. Eu cred că cel mai mare rezultat pe care noi l-am obţinut în cele 2 ediţii este că modelele şi participanţii au dobândit acea încredere în sine, că ei pot. Aplică aici: LINK

DARE

Deci, eu vreau, în primul rând, ca ele să ştie că există oameni care le susţin, că ele au şanse şi că ele au toate resursele interioare necesare pentru a reuşi în viaţă.

DARE este un program cu un puternic mesaj emoţional ce ne îndeamnă, încă de la prima ediţie, să privim dincolo de aparenţe. Ce schimbări a produs proiectul pe parcurs?

Eu cred că schimbarea a fost una de percepţie. Noi am adus la un alt nivel problema persoanelor cu nevoi speciale. Am schimbat optica - în loc de milă şi neputinţă, am prezentat nişte persoane foarte puternice şi frumoase.

Ştiu că menţii o relaţie bună cu toate participantele DARE. Cum s-a schimbat viaţa tinerelor din primele două ediţii ale programului?

Majoritatea fetelor au reuşit. Au intrat la facultate, lucrează pentru organizaţii internaţionale şi companii mari. Percepţia angajatorilor s-a schimbat. Acesta este un rezultat foarte bun.

Sunt mândră de Lilia Mândru, care a lucrat împreună cu Andreea Marin la o campanie socială de sensibilizare şi de eliminare a violenţei împotriva femeilor în România. Lilia a fost imaginea acelei campanii, lucrând împreună cu specialişti de valoare. Ca participantă DARE, Lilia a apărut pe coperta aniversară a revistei Avantaje, iar apoi a susţinut cu succes teza de masterat în jurnalism feminin. Deci evoluţia Liliei pentru noi este un exemplu îndrăzneţ şi elocvent că se poate şi că DARE a fost un impuls ca ea să crească mult mai mult.

dare 1

Un alt exemplu care pe noi ne face extrem de fericiţi este cel al Dariei Talmaci, care a născut o fetiţă absolut sănătoasă, după ce a învins lupta cu cancerul. Alţi doi absolvenţi DARE pentru care ne bucurăm foarte mult sunt Mariana Ţâbuleac şi Ion Ciobanu, participanţi la prima şi a doua ediţie, care au format o familie.

Victoria Boţan participă acum la Programul stagiarilor ONU şi noi suntem foarte mândri de ea. Olga Bostan lucrează deja de doi ani la Moldcell. După ce a angajat-o, compania şi-a adaptat toată infrastructura creând condiţii pentru persoanele cu nevoi speciale. Emma Matriniuc a participat la un program de schimb de experienţă în SUA, de dezvoltare a capacităţilor liderilor comunitari.

Unele din ele urmează să fie mentore în cadrul DARE 2 Change. Cum ai descrie experienţa ta de mentor?

Să fii mentor e ceva wow! Tu ajuţi oamenii să crească şi asta e tare fine. Mentoratul este un rol extrem de responsabil, dar, în acelaşi timp, e o nouă treaptă de învăţare atât pentru mentor, cât şi pentru mentee. Pentru că tu, din experienţa pe care ai acumulat-o, începi să dai unui alt tânăr sau tinere, iar pentru asta e nevoie întâi să-ţi pui propriile gânduri în ordine.

dare 2

Am avut o experienţă foarte pozitivă cu cele 3 mentee ale mele. Astăzi una din ele studiază la Universitatea de Medicină, ea venind dintr-un mediu foarte complicat, cu foarte multe probleme în familie. A doua mentee este bursieră la Universitatea de Ştiinţe Economice din Haga, reuşind să devină ajutorul profesorului în cadrul universităţii. A fost foarte receptivă la toate sfaturile şi ideile pe care i le-am dat. Iar cu a treia mentee am stabilit împreună un plan de dezvoltare profesională şi personală, ea fiind foarte derutată după absolvirea facultăţii. Acum lucrează la o corporație în Bucureşti şi în curând va fi promovată. Eu cred că mentoratul este una din cele mai frumoase relaţii dintre oameni.

Care ar fi mesajul tău personal pentru fetele care vor să participe sau încă au dubii?

Mesajul meu personal este că fiecare din noi are un potenţial şi o putere extraordinar de mare. Şi atunci când întâlneşti persoanele care văd acest potenţial şi putere în tine, poţi depăşi orice barieră, poţi face faţă oricărei provocări şi privi dincolo de orice stereotip. De aceea, îndrăzniţi să găsiţi această putere în voi!

Aplică aici: LINK

DARE2Change - Primul program de mentorat social are drept scop schimbarea de percepție şi atitudine în societate față de femeile din grupurile social vulnerabile și marginalizate prin creşterea accesului la educație, angajare și dezvoltarea oportunităților antreprenoriale. Programul este implementat cu suportul Fundaţiei Est Europene, AQA Logistics, Generator Hub, Linella, Fabrica de imagine. Parteneri media: Ea.md, Agora

Foto: DARE, EA.md, arhivă personală

P.

P.

Vezi și aceste știri
Ministrul Agriculturii a discutat cu micii viticultori. Prețurile de comercializare a strugurilor, pe agenda întrevederii

Ministrul Agriculturii a discutat cu micii viticultori. Prețurile de comercializare a strugurilor, pe agenda întrevederii

Iran: Sute de eleve se alătură protestelor anti-regim și scandează împotriva oficialilor și liderului suprem

Iran: Sute de eleve se alătură protestelor anti-regim și scandează împotriva oficialilor și liderului suprem

Comisia guvernamentală pentru integrare europeană s-a întrunit în prima ședință. La ce etapă se află implementarea recomandărilor UE

Comisia guvernamentală pentru integrare europeană s-a întrunit în prima ședință. La ce etapă se află implementarea recomandărilor UE

Advertoriale
Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

Château Purcari - Cea mai bună vinărie a anului din Republica Moldova!

Château Purcari - Cea mai bună vinărie a anului din Republica Moldova!

Fiecare al treilea vizitator al sărbătorii Ziua Națională a Vinului a interacționat cu ediția specială AnimAliens Wines - Carla's Dreams

Fiecare al treilea vizitator al sărbătorii Ziua Națională a Vinului a interacționat cu ediția specială AnimAliens Wines - Carla's Dreams

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Viceprimarul capitalei Fadei Nagacevschi pleacă din funcție: „Revin în avocatură”
 • 2
  Partidul Șor a organizat un flashmob împotriva lui Spînu: Ei cu milioane, dar noi murim de foame (LIVE)
 • 3
  Cu frica de iarnă și lemnele la dos. Cum se pregătesc să întâmpine frigul doi vârstnici din Hîncești (VIDEO)
 • 4
  Negocierile dintre Ucraina și Putin, imposibile: Volodimir Zelenski a semnat decretul
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.