Expert-Grup: Sectorul bancar dă semne de stabilizare, dar riscurile majore persistă

Expert-Grup: Sectorul bancar dă semne de stabilizare, dar riscurile majore persistă
Foto: http://expert-grup.org/

Expert-Grup constată că Guvernul a întreprins mai multe măsuri de stabilizare ale sectorului financiar-bancar în al doilea trimestru al acestui an. Totuși, specialiștii atenționează că există restanțe în ceea ce privește transparența și calitatea acționarilor, dezvoltarea instrumentarului de intervenție a BNM, mersul anevoios al investigației privind frauda din sistemul bancar și returnarea fondurilor deturnate.

Printre realizările Guvernului din ultimele luni se pot menționa îndeplinirea acțiunilor ce țin de sectorul financiar-bancar din Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare - acțiuni esențiale pentru reluarea asistenței financiare externe. Drept dovadă sunt Legea cu privire la Depozitarul central al valorilor mobiliare și Legea privind redresarea și rezoluția băncilor, care deși se prezintă a fi destul de complexe și cu implicații majore pentru sectorul financiar, au fost elaborate în termeni rapizi.

Un alt progres notabil a fost anunțul FMI privind înțelegerea la nivel de experți asupra unui nou Acord privind politicile economice și financiare cu Guvernul Republicii Moldova. Acesta vine să dea o anumită doză de încredere pentru toți partenerii externi asupra mediului economic și politic din țară.

Totuși, măsurile întreprinse până în prezent nu sunt pe deplin suficiente pentru asigurarea unui sistem financiar eficient și nici pentru prevenirea crizelor similare pe viitor. Multe semne de întrebare rămân în jurul calității activelor din întreg sectorul bancar, dar și în ceea ce privește situația generală la cele mai mari trei bănci care continuă să se afle sub supraveghere specială. De asemenea, nu a fost pe deplin realizată una din principalele recomandări ale FMI, și anume calitatea și transparența acționarilor bancari, în condițiile în care asupra mai multor pachete de acțiuni există dubii în ceea ce privește beneficiarii reali.

Un mare semn de întrebare planează și asupra reformei Comitetului Național de Stabilitate Financiară (CNSF), forul însărcinat cu coordonarea instituțiilor responsabile de stabilitatea sectorului financiar, care se confruntă în prezent cu mari probleme de guvernanță, cauzate de afiliere politică puternică și mandat neclar, transformându-se astfel într-o parte a problemei a sistemului bancar. În pofida agreării și susținerii ideii de reformare a CNSF din partea Guvernului, acțiuni clare în acest sens nu au fost luate până în prezent.

În vederea continuării și accelerării ritmului de reforme în sectorul financiar-bancar, Expert-Grup recomandă realizarea următoarelor măsuri: realizarea deplină și calitativă a prevederilor ce țin de sectorul financiar-bancar din Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare, asigurarea unei investigații ample și transparente asupra fraudelor din sectorul bancar, care să cuprindă o perioadă de timp mai îndelungată, fapt ce în mod probabil ar impulsiona recuperarea fondurilor deturnate, respectarea cerințelor privind spălarea banilor și evidențierea tuturor statelor și teritoriilor ce nu implementează în legislația națională standardele internaționale de transparență sau sunt calificate ca și jurisdicții offshore.

De asemenea, Expert-Grup reiterează necesitatea realizării recomandările formulate anterior, printre care: eliminarea oricăror interacțiuni dintre „companiile offshore” și băncile comerciale din Moldova, întrucât acesta a fost un element esențial în deturnarea fondurilor din băncile comerciale lichidate; reformarea cadrului de garantare a depozitelor bancare, inclusiv prin majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare în următorii ani până la cel puțin 12 salarii medii pe economie (aproximativ 60.000 lei); sporirea cerințelor prudențiale în vederea eliminării activelor toxice din întreg sectorul bancar; reformarea Comitetului Național pentru Stabilitatea Financiară, astfel încât responsabilitățile acestuia să nu se suprapună cu cele ale BNM și CNPF; accelerarea implementării prevederilor Acordului de Asociere, în special la capitolul servicii financiare.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Între 550 de lei și 875 de lei per metru ster de lemn pentru foc. Iată din ce cauză se formează diferența de preț

Între 550 de lei și 875 de lei per metru ster de lemn pentru foc. Iată din ce cauză se formează diferența de preț

Un lot de ouă urmează să fie retras din comerț. ANSA a identificat Salmonella

Un lot de ouă urmează să fie retras din comerț. ANSA a identificat Salmonella

Procuratura Anticorupție investighează sursele de finanțare a protestului Partidului Șor. Participanții ar fi primit între 400 de lei și 100 de dolari

Procuratura Anticorupție investighează sursele de finanțare a protestului Partidului Șor. Participanții ar fi primit între 400 de lei și 100 de dolari

Advertoriale
Ce faci de Ziua Vinului? Sărbătorește-o alături de cei dragi la Château Purcari!

Ce faci de Ziua Vinului? Sărbătorește-o alături de cei dragi la Château Purcari!

Consecințele traumelor sportive pot fi tratate la Smile Dent Team

Consecințele traumelor sportive pot fi tratate la Smile Dent Team

PROFESIONIȘTII| Recepționista care crește odată cu meseria (VIDEO)

PROFESIONIȘTII| Recepționista care crește odată cu meseria (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
 • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
 • DESCIFRAT| Cum (NU) face față Chișinăul inundațiilor de după ploi cu un sistem de canalizare pluvială din 1980. Care sunt soluțiile (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Municipiul Chișinău are încă trei cetățeni de onoare. Ce personalități mai dețin acest titlu și care sunt beneficiile
 • 2
  Bunuri sechestrate în valoare de 6,2 mld. de lei și 33 mil. de lei, trecute în bugetul de stat. Cum intervine ARBI în recuperarea bunurilor infracționale (VIDEO)
 • 3
  Promo-LEX: Regimul de la Tiraspol a condamnat prima persoană pentru critica deschisă a războiului din Ucraina
 • 4
  Armata rusă a bombardat regiunea Dnepropetrovsk. Sunt morți și răniți (FOTO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.