VIDEO. Televiziune americană: Privim o versiune moldovenească a „House of Cards”. Sistemul este incredibil de corupt

VIDEO. Televiziune americană: Privim o versiune moldovenească a „House of Cards”. Sistemul este incredibil de corupt

„Oligarhii corupți din Republica Moldova, precum Vlad Plahotniuc, apropiații săi, dar și fostul premier Vlad Filat aflat acum în închisoare, au deschis Republica Moldova pentru mafia rusească, pentru banii lui Quadhafi, pentru banii teroriștilor. Ei au fost preîntâmpinați de serviciile de securitate române să nu aibă afaceri cu astfel de persoane, însă ei nu au ascultat deoarece sunt foarte lacomi de bani”. Declarația a fost făcută de cercetător ştiinţific superior la Consiliul Atlantic SUA, Ariel Cohen, la emisiunea „Tipping Point” moderată de Liz Wheeler la postul de televiziune One America News Network, transmite Agora.

Chestiunea zilei: În contextul unei bătălii pentru putere cu Rusia mereu amânate, de ce ar trebui să pese Statelor Unite corupția răspândită pe larg într-o țară mică din Europa de Est precum Republica Moldova?, s-a pus întrebarea în promo-ul emisiunii „Tipping Point”.

„În primul rând este vorba despre o țară care se află între România, membru NATO și UE, și Ucraina. O parte a Republicii Moldova este ocupată de separatiștii pro-ruși. Iar cel mai important lucru este, după cum se pretinde, 18 miliarde de dolari au fost spălați prin sistemul bancar al țării. Prin urmare sistemul bancar a fost privatizat și capturat de oligarhi, iar cel mai important dintre aceștia este o persoană cu un nume greu de pronunțat, Vlad Plahotniuc. Ei au spălat de două ori mai mult decât mărimea PIB-ului țării.

Publicitate

Imaginați-vă că PIB-ul americii este de 17 trilioane de dolari, așa că raportat la țara noastră o astfel de spălare de bani ar fi de 40 trilioane de dolari. Iar apoi au preluat din rezervele băncii centrale încă un miliard de dolari, ceea ce constituie 20 la sută din PIB-ul țării, ceea ce ar fi echivalentul a unui trilion de dolari furat din PIB-ul SUA”, a declarat Ariel Cohen.

Potrivit acestuia, situația în care a ajuns Republica Moldova se numește „stat capturat”. „Ceea ce înseamnă că un oligarh, sau câțiva oligarhi controlează Parlamentul, sistemul bancar (și noi știm ce au făcut ei din sistemul bancar - l-au transformat într-un laundromat), restaurante, distribuția resurselor energetice. Totul este controlat de Vlad Plahotniuc și prietenii săi apropiați. Există o investigație pe rol a guvernului american împotriva persoanelor apropiate a lui Plahotniuc care a golit rezervele băncii centrale, mai mult anume Plahotniuc se consideră a fi cel mai implicat”, a explicat expertul american.„Este ca și cum ne-am uita la o versiune moldovenească a „House of Cards” („Culisele Puterii”, - n.r.). Sistemul este incredibil de corupt, este incredibil de violent. Avem de-afacere cu un sistem care fură activele din banca centrală, transferându-le într-o bancă pe care o controlează, iar apoi în off-shore”, este de părere Cohen.

„Oligarhii corupți din Republica Moldova, precum Vlad Plahotniuc, apropiații săi, dar și fostul premier Vlad Filat aflat acum în închisoare, au deschis Republica Moldova pentru mafia rusească, pentru banii lui Quadhafi, pentru banii teroriștilor. Ei au fost preîntâmpinați de serviciile de securitate române să nu aibă afaceri cu astfel de persoane, însă ei nu au ascultat deoarece sunt foarte hrăpăreţi. Și acești 18 miliarde de dolari au fost spălați și transferați în UE, Cipru, Marea Britanie, etc. Parlamentul britanic acum investighează cum a spălat banii Republica Moldova”, a conchis Ariel Cohen.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal