Potrivit documentului, în cadrul scrutinului de tip „primaries” vor participa cetățeni ai Moldovei, eligibili pentru funcția de președinte al țării în conformitate cu Constituția, care susțin unirea Republicii Moldovei cu România.
Candidatul la scrutinul „primaries” va fi înaintat de cel puțin una din cele trei liste de susținători prezentate mai jos:- 2 primari din Republica Moldova (comună, oraș, municipiu)- 10 consilieri de orice nivel (comună, oraș, municipiu, raion)- 500 de cetățeni ai Republicii Moldova, indiferent de locul lor de trai.
Scrutinul „primaries” se va desfășura prin vot direct (prezență fizică), în aproximativ 200 de secții de vot instituite pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Pentru votanții din diaspora, cetățeni ai Republicii Moldova, va fi creată și pusă la dispoziție o platformă online.
La scrutinul „primaries” are dreptul să participe oricare cetățean al Republicii Moldova, în vîrstă de cel puțin 18 ani, care se bucură de deplinătatea drepturilor sale cetățenești, și care îndeplinește următoarele două condiții:- Semnează și depune în secția de vot în ziua scrutinului o Declarație-tip de adeziune la valorile unioniste;- Face o donație în mărime de 10 de lei moldovenești, pentru acoperirea cheltuielilor logistice de organizare a scrutinului „primaries”.
Astfel, campania urmează să fie anunțată săptămâna viitoare. Totodată, pe 20 august candidații pot să înceapă procesul de înregistrare, care se va încheia pe 5 septembrie 2016.
Campania electorală urmează să fie între 8 și 23 septembrie, iar pe 24-25 septembrie se va desfășura scrutinul „primaries”.
Alegerile „primaries” sunt de obicei un scrutin în interiorul unui partid pentru a determina care din candidații care ar urma să fie propus de formațiune are cea mai mare susținere. Tradițional, în SUA ambele partide mari, Demcorat și Republican au scrutine locale prin care este determinat un candidat la scrutinele generale.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.