VIDEO. „De-o vârstă cu țara”. Deputatul Marina Radvan: Politicienii nu trebuie să fie, neapărat, în costume și cu serviete

VIDEO. „De-o vârstă cu țara”. Deputatul Marina Radvan: Politicienii nu trebuie să fie, neapărat, în costume și cu serviete
Foto: Agora.md


În ajunul aniversării de 25 de ani ai Independenței Republicii Moldova, în fiecare vineri până pe data de 27 august, Agora vă va prezenta interviuri cu 6 tineri născuți în anul semnării Declarației de Independență - 1991. Tineri de aceeași vârstă cu țara, dar din diferite domenii și cu viziuni, visuri și opinii distincte ne vor spune fragmente din viața lor și ce cred despre Moldova.
Cel mai tânăr deputat din actualul Legislativ, socialista Marina Radvan, la ai săi 25 de ani a apărut dese ori în vizorul presei, însă nu a acordat până acum niciun interviu. Ea a vorbit pentru Agora despre cursul țării, visele și aspirațiile ei, actorie - profesia ei de bază, dar și despre cum e să lucrezi în Legislativ.

Câteva fragmente din interviul de mai sus: 

„Marina Radvan este un om simplu, Marina Radvan este studentă la universitate, Marina Radvan este un activist simplu într-o organizație de tineret. Așa s-a întâmplat că, doi ani în urmă, am trecut pe lista partidului și am devenit cel mai tânăr deputat din Parlament. În principiu, eu mă străduiesc să nu mă poziționez ca un om distanțat de popor. Eu, de obicei, foarte bine comunic cu semenii mei, încerc să arăt politica din perspectiva sa umană și sunt împotriva faptului ca politicienii să fie, numaidecât, oameni serioși în costume și cu serviete”

„În societate există un stereotip potrivit căruia actoria este o profesie foarte ușoară, cu un mod de viață simplu, tu ieși pe scenă și râzi, joci niște roluri, dar de fapt această profesie este foarte grea. Dacă un tânăr alege această profesie, el trebuie să-i dedice viața. Când ești actor, trebuie să ai dezvoltat simțul de autocontrol. Unde mă aflu eu acum, asta într-adevăr e foarte important. Știți, mai în glumă, mai în serios, se spune că politicienii sunt actori. De asta eu uneori spun că eu lucrez pe profesie”


„Eu cred că omul trebuie să fie dezvoltat multilateral chiar și atunci când o temă este total opusă de convingerile tale. Știți poziția PSRM și a mea personală față de cursul exterior al țării, dar această temă trebuie cercetată, mai ales dacă crezi că RM nu trebuie să meargă pe această cale trebuie să știi și de ce”

„Știți, eu cred că dacă omul place tuturor, el pur și simplu nu face nimic. Știți doar că nu poți greși doar în cazul în care nu faci nimic. De aceea, să le placi la toți nu e posibil. Orice ai face, chiar dacă este un lucru foarte bun, întotdeauna se vor găsi oameni care vor fi în tabără care e contra ta. Dacă sincer, eu respect poziția și opinia tuturor oamenilor. Și eu am opinia mea personală față de multe lucruri și ea nu întotdeauna coincide cu părerea chiar și a prietenilor mei. Și asta e normal în relațiile umane. 

„Anul acesta sărbătorim 25 de ani de independență a țării. Eu sunt, apropo, de aceeași vâstă, am împlinit și eu 25 de ani anul acesta. Eu cred că independența, și acel document semnat, este foarte important. Într-adevăr, țara noastră trebuie să fie independentă, trebuie să fie neutră, să fie suverană”

„Cred că statul nostru trebuie să pună accentul pe rămânerea tinerilor acasă. Din țara noastră pleacă specialiști care muncesc pentru bunăstarea altor state. Asta nu e rău, e minunat, dar din păcate ei nu au posibilitatea să revină aici, la familiile lor. Așadar, ceea ce trebuie să facă autoritățile este să pună accent pe realizarea tinerilor care ar putea să se dezvolte și să-și facă familie aici, la ei în țară”

„Se poate de spus că eu și Republica Moldova sunt două lucruri inseparabile, fiindcă chiar și inițialele sunt la fel: RM. Ziua mea coincide cu Ziua Drapelului. Pentru mine lucrurilea astea au o semnificație specială. Îmi amintesc de sfârșitul lui august, înainte de începerea unui nou an școlar, îmi plăcea să ies în PMAN și să privesc la oameni în costume naționale, la dansurile noastre minunate, la artiștii care pot să transmită atmosfera sărbătorii. Când te uiți la oameni îmbrăcați în port populat, care cântă și dansează frumos, înțelegi că e o sărbătoare”

„Eu cred că limba „moldovenească” este foarte frumoasă și eu sunt pentru cunoașterea ei de cât mai multă lume. Sunt pentru niște cursuri pentru oameni simpli să poată învăța limba „moldovenească”. Eu nu sunt excepție. La a doua mea specialitate am învățat în limba „moldovenească” și încerc să mă perfecționez în acest domeniu. Pe prietenii mei, care vorbesc în limba „moldovenească”, nu îi rog niciodată să treacă în limba rusă, ci îi rog să vorbească în „moldovenească” pentru ca eu să am mai multă practică. Cred că, la emisiunea următoare, eu și dvs. vom discuta deja în limba de stat”.

N.B: Redacția Agora precizează că a lăsat intactă expresia de „limbă moldovenească” enunțată de Marina Radvan, însă menționăm că, potrivit hotărârii Curții Constituționale și convingerilor membrilor redacției, limba de stat este limba română.

 

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Congaz - satul inclus în Cartea Recordurilor Guinness. Iată cum arată peisajele din preajma localității (GALERIE FOTO)

Congaz - satul inclus în Cartea Recordurilor Guinness. Iată cum arată peisajele din preajma localității (GALERIE FOTO)

Centrul Greciei, inundat din cauza unei furtuni extrem de puternice. Au fost confirmate două victime (VIDEO)

Centrul Greciei, inundat din cauza unei furtuni extrem de puternice. Au fost confirmate două victime (VIDEO)

Construcția apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași ar urma să înceapă în 2021. Costul proiectului - 25 mil. de euro

Construcția apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași ar urma să înceapă în 2021. Costul proiectului - 25 mil. de euro

Advertoriale
O celebră rețea de retail, printre primii parteneri care se alătură proiectului Banca de Alimente (VIDEO)

O celebră rețea de retail, printre primii parteneri care se alătură proiectului Banca de Alimente (VIDEO)

Pune-ți afacerea pe upgrade cu noua ofertă de finanțare în lei de la Mobiasbanca – OTP Group

Pune-ți afacerea pe upgrade cu noua ofertă de finanțare în lei de la Mobiasbanca – OTP Group

Pune-ți afacerea în agricultură pe upgrade, cu ofertele avantajoase AgroFabrica

Pune-ți afacerea în agricultură pe upgrade, cu ofertele avantajoase AgroFabrica

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
 • Oameni ca tine: Radu Țurcan, ghidul montan care a schimbat frica de înălțime pe destinația „sus” (FOTO, VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Turnați vin și dați COVID-ul, hop, hop, hop și-Athos (AUDIO)
 • Diana Boico, despre educația financiară în rândul femeilor, cum e să fii parteneră Ogilvy, tendințe în publicitate și psihiatrie | Nota de Plată (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Alex Buretz, tânărul care transformă toată drama socială și politică a țării în caricaturi cu subînțeles (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Din cele peste 500 de lucrări, mai mult de 90 la sută le-a făcut cadou. Elena Crîșmaru:...
 • Jennifer Aniston, în direct către fostul soț: „Brad. Cred că ești atât de sexy! Nu vrei...
Cele mai populare
 • 1
  Un avion Air Moldova, reținut pe aeroportul din Istanbul
 • 2
  Noi alerte de călătorie în Grecia, Spania și Israel
 • 3
  Capitală: Cu 1% mai mulți copii născuți și cu 5% mai multe decese. Cum s-a schimbat situația demografică în prima jumătate a anului 2020
 • 4
  Air Moldova dă asigurări: Cei 115 pasageri, blocați vineri pe aeroportul din Istanbul, au ajuns la Chișinău
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.