Sora Ministrului Justiției a fost acționată în judecată de MoldATSA, din cauza restanțelor la un credit preferențial

Sora Ministrului Justiției a fost acționată în judecată de MoldATSA, din cauza restanțelor la un credit preferențial

MoldATSA s-a adresat în instanță după ce Mariana Tăbuică, care a deținut funcția de director financiar la instituție, a încetat să mai achite ratele la un credit preferențial.

Mariana Tăbuică care a deținut funcția de director financiar la Moldatsa în perioada 2014-2015, tot ea, sora lui Vladimir Cebotari, actual ministru al Justiției și fost viceministru al Transporturilor a obținut mai adaosuri la salarii, dar și un credit pe care nu l-a onorat integral după ce a plecat de la instituție.

Astfel, într-o investigație realizată de Ziarul de Gardă se menționează că la salariul pe care îl primea se aplica un coeficient de complexitate de 1,5 (adaos de 50%).

Publicitate

De asemeni, ea a beneficiat și de un spor salarial de 20% sub formă de „îndemnizație pentru discreție” în sumă de 75 mii de lei și o primă unică anuală de 63 mii lei.

Credit cu rata 0%

Mariana Tăbuică a contractat de la MoldATSA, în două rânduri, în 2014 și 2015, credite în sumă de 200 mii de lei cu o rată a dobânzii de 0%. La 23 septembrie 2015 ea datora între-prinderii 148 mii de lei.

De obicei, în contractele de împrumut dintre Moldatsa și angajat este stipulat faptul că aceștia, dacă pleacă de la întreprindere, rambursează integral suma primită. Cu două excepții: Mariana Tăbuică și Vitalie Novac, în contractele cărora lipsește un asemenea punct.

După efectuarea unui audit la MoldATSA, care a relevat mai multe nereguli în cadrul instituției, Mariana Tabuică a plecat de la instituție.

La un anumit moment ea a încetat să mai achite ratele la creditul oferit de MoldATSA. Astfel, întreprinderea de stat s-a adresat în judecată pentru a incasa suma restantă a creditului.

Pe 20 iunie 2016 Judecătoria Ciocana a admis încasarea de la Mariana Tabuica sumei restante și a penalităților în sumă totală de 152,167 mii lei, dintre care 131510 mii lei reprezintă suma restantă a creditului, 16,140 mii lei este dobânda de întârziere și 4517 lei- cheltuieli în legătură cu achitarea taxei de stat.

La momentul publicării acestui articol nici un reprezentant al MoldATSA nu a fost de găsit pentru a oferi un comentariu pentru acest caz.

De remarcat că în prezent Mariana Tăbuică, deține funcția de director executiv al întreprinderii Fly One.

Anterior, ea și soțul său Andrei Tăbuică au fost învinuiți de implicare într-o schemă de escrocherie la construcția mansardelor, prin care zeci de persoane au achitat/achită credite ipotecare fără să beneficieze de imobilul care le-a fost promis.

Persoanele păgubite au filmat un video în care se vede cum ea coordonează afacerile întreprinderii.

Pe acest caz a fost intentat și un dosar penal, însă nu este clar dacă el a avut o finalitate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal