„Producătorii de cereale sunt profund indignați de prețurile de achiziție, în situația când prețul pentru grâu alimentar este de 2,20 lei/kg, iar pentru cel furajer și orz este și mai mic. Noi nu ne-am fi indignat dacă în țările vecine situația ar fost similară. Din datele pe care le avem, prețul la grâu în porturile din Odessa și Constanța este de 3,30 lei. Am comparat și prețurile de achiziție la elevatoarele din Ucraina, astfel, la trei traderi din diferite regiuni, în zonele îndepărtate de porturi, grâul de calitatea a treia are un preț minim de achiziție este 2,9 -3,30 lei/kg. Diferența este mai mare de un leu. În România mai sunt și subvenții la hectar, dar oricum prețul este mai mare ca la noi”, a declarat Președintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari în cadrul unei conferințe de presă.
Producătorii de grâu prezenți la conferință declară că prețul actual nu acoperă cheltuielile pe care le-au făcut în acest an, mai ales în condițiile deprecierii monedei naționale. Ei consideră că traderii se folosesc de situația când agricultorii au nevoie de surse financiare și nu posedă spații de stocare suficiente.
Agricultorii nu sunt mulțumiți de modul în care acționează reprezentanții Consiliului Concurenței. „Pe 27 iulie ei ne-au expediat o scrisoare în care ne-au solicitat să le oferim lista producătorilor de grâu, a întreprinderilor care achiziționează grâu și orz de la traideri. De asemeni, ne-au întrebat dacă nu cunosc traderi care ar putea denunța înțelegerea de cartel. Eu am spus mai în glumă că le-a rămas să le oferim doar datele din buletin ale tuturor consumatorilor de pâine din țară”, afirmă Slusari.
El remarcă faptul că în ultima perioadă se atestă o creștere foarte lentă a prețului la grâu, dar aceasta nu este suficientă pentru a schimba situația de pe piață. „Dacă această tendință nu se va schimba în două săptămâni, noi vom chema toți producătorii de grâu la proteste”, spune Președintele UniAgroProtect.
Agricultorii afirmă că întreprinderea Transoil are o poziției dominantă pe piață în ceea ce privește achiziția de cereale și deține peste o jumătate din depozite. Anume această companie ar influența traderii în ceea ce privește prețurile de achiziție.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.