BNM a observat semnale pozitive aferente revigorării activității economice, dar decide să mențină rata de bază

BNM a observat semnale pozitive aferente revigorării activității economice, dar decide să mențină rata de bază

Potrivit deciziei BNM din 8 august curent, a fost decisă menținerea ratei de bază la nivelul de 10%. Totuși regulatorul menționează că există semnale de revigorare economică, rata anuală a inflației are o dinamică descendentă pentru a șasea lună consecutiv.

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei, în cadrul şedinţei din 8 august 2016, a adoptată decizia de a menține rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 10% anual.

De asemeni, se mențin ratele de dobândă la creditele overnight la nivelul actual de 13% anual, precum și la depozitele overnight la nivelul actual de 7% anual.

Publicitate

Norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă se menține la nivelul de 14.0%, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă se păstrează la nivelul de 35% din baza de calcul.

Analiza celor mai recente date statistice relevă dinamica descendentă a ratei anuale a inflației pentru a șasea lună consecutiv, deși aceasta încă se menține peste limita superioară a intervalului de variație de ± 1.5% de la ținta inflației de 5 %.

Rata anuală a inflației pentru luna iunie 2016 a înregistrat nivelul de 7.4% care este cu 0.5% inferior celui din luna precedentă. Temperarea respectivă s-a produs preponderent datorită diminuării contribuțiilor din partea prețurilor la produsele alimentare și a inflației de bază.

În luna iunie 2016, rata anuală a inflației de bază s-a situat cu 0.5% sub nivelul consemnat în luna precedentă, constituind 9.3%.

Dinamica indicatorilor macroeconomici în primele două luni ale trimestrului II 2016 prezintă semnale pozitive aferente revigorării activității economice în perioada de referință. În perioada aprilie-mai 2016, exporturile au sporit față de perioada similară a anului 2015 cu 3.3%, importurile cu 3.9%, iar producția industrială a consemnat un nivel mediu de 2.0 %. În același timp, volumul cifrei de afaceri aferent comerțului cu amănuntul a sporit în medie cu 2.2%, iar volumul comerțului cu servicii s-a diminuat în medie cu 2.5 %. În semestrul I 2016, producția globală agricolă s-a majorat cu 4.1% comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal