*Acest material este sponsorizat

GUSTAR 2016 – o vacanță muzicală în sânul naturii

GUSTAR 2016 – o vacanță muzicală în sânul naturii

Peste 15000 de vizitatori, inclusiv 1600 turiști de peste hotare, au participat la a VI-a ediție a Festivalului Internaţional „GUSTAR”, iar 100 de artiști au urcat pe scena celui mai important festival muzical al anului, desfășurat în perioada 5-7 august 2016. Evenimentul a fost organizat de compania „Sens Music”, cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (SIDA) și de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA. Partenerul evenimentului este Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.

Vlad Costandoi,director gerenal, compania „Sens Music”, organizator : „Marea noastră realizare este că și de această dată vizitatorii ne mărturisesc că am reușit să-i surprindem plăcut, organizând o adevărată „vacanță” GUSTAR, cel mai mare și mai frumos eveniment al anului. Pentru noi este important să păstrăm viu spiritul GUSTARULUI, să-l dezvoltăm și să-l îmbogățim cu fiecare ediție, astfel încât să rămână un brand inconfundabil, chiar dacă schimbăm locul de desfășurare, programul sau conceptul organizatoric.”

Cadru natural superb

În acest an festivalul s-a desfășurat într-un loc nou, verde, în lunca râului Răut, în s. Furceni, Parcul Național Orhei, pe o suprafață de 8 hectare. Locul ales se află departe de gălăgia urbană, însă la o distanță rezonabilă de capitala țării, la 55 km. Pentru organizarea festivalului au fost efectuate lucrări de amenajare, cum ar fi instalarea podișoarelor peste Răut și a altor elemente de infrastructură, care au asigurat comoditatea și au completat atmosfera. Mai mult decât atât, în parteneriat cu Ministerul Mediului, bazinul râului Răut pe segmentul Podul Nou (la nord de s. Furceni) - Podul Vechi (s. Furceni) - s. Trebujeni a fost salubrizat de către 40 de activiști și voluntari, astfel încât zona să-și întâmpine oaspeții într-o curățenie absolută, iar festivlul să se desfășoare într-un mediu eco.  

Muzică de calitate

Printre noutățile festivalului s-a numărat amenajarea, pentru prima dată în istoria evenimentului, a două scene, pe care au evoluat 100 de artiști, printre care interpreți, dansatori și actori. Surprizele evenimentului au fost recitalurile extraordinare oferite de interpreți și formații de renume: Figli di Madre Ignota (Italia), Loredana (România), Vanotek (România), formația Cuibul și Vali Boghean (Republica Moldova).

Lidia Scarlat, solista formației Cuibul: „Pentru noi, muzicienii, organizarea unor astfel de evenimente în țară este extrem de importantă, deoarece ne oferă o platformă în plus pe care putem să ne afirmăm, să evoluăm și să creștem. Pe lângă contribuția sa la dezvoltarea artiștilor locali, Festivalul „GUSTAR” este important și pentru publicul de la noi, căruia îi oferă ocazia de a asculta live, în aer liber, muzică autohtonă și internațională, iar muzică este cea care ne unește.”

Vali Boghean, interpret: „Pentru timpurile în care trăim, organizarea unui asemenea festival de anvergură, în aer liber, la alte standarde, cu o altă abordare, este o realizare de excepție. Văzând ce efect are evenimentul asupra publicului minunat este aici, îmi dau seama că astfel de festivaluri, nu numai „GUSTAR”, este important să se concentreze nu doar local, ci să se extindă și internațional. Astfel am putea promova țara noastră, care are restanțe la capitolul imagine pozitivă, iar cu ajutorul artei o putem promova și îmbunătăți în cel mai scurt timp.” 

Activități pentru toți

În afară de muzica de calitate pentru care este recunoscut, festivalul a cuprins și alte activități complementare, împărțite în următoarele zone:

 • Kids Zone - activități socio-educative pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, jocuri cognitive și sportive pentru copiii de toate vârstele;

 • Relax Zone - destindere și atmosferă de vacanță, hamace și canapele confortabile în cea mai relaxantă zonă a festivalului;

 • Krafts Zone - ateliere interactive, unde oaspeții au creat produse lucrate artistic, fiind ghidați de meşteşugarii prezenţi la festival;

 • Tasty Zone - bucătărie națională și internațională, cu o gamă variată de bucate delicioase și băuturi răcoritoare;

 • Book Zone - o colecție de cărți pe care vizitatorii le puteau împrumuta pentru a se odihni prin lectură;

 • Techno Zone - zonă destinată reîncărcării telefoanelor, laptopurilor, gadgeturilor, pentru ca viizitatorii să poată fotografia/filma, distribui și relata live despre eveniment.

Pentru amatorii de istorie și excursii au fost organizate tururi gratuite prin Parcul Orheiul Vechi, care au inclus principalele obiective din zonă: Băile tătăreşti din Orheiul Vechi, Cetatea getică de la Butuceni, Locuinţele de piatră, Biserica medievală, Mănăstirile rupestre din Orheiul Vechi, Biserica Sfânta Maria.

Camping pe Peninsula Vacanței

Unul dintre elementele principale care diferențiază Festivalul „GUSTAR” de alte evenimente este zona de camping. În acest an spațiul destinat amplasării corturilor a fost amenajată pe o peninsulă separată, supranumită și Peninsula Vacanței, și a găzduit 270 de corturi și circa 1000 de rezidenți. Campingul fost securizat și organizat în 3 cartiere, pentru a asigura confortul fiecărui vizitator al festivalului:

# Young zone - destinată tinerilor care vor să se distreze până dimineață.
# Friend zone - destinată cuplurilor și găștilor care vor să se distreze, dar cu limite.
# Family zone - destinată familiilor, pentru cei care au venit însoțiți de copii și a căror activitate are loc ziua.

Zona de camping din cadrul „GUSTAR” 2016 a fost amenajată pentru a corespunde tuturor necesităților oaspeților doritori de a rămâne peste noapte în lunca Răutului. Rezidenții au beneficiat de dușuri, sesiuni matinale de gimnastică sportivă și yoga, acces preferențial în Zona Bucatelor, precum și o parcare dedicată.

Civic Fest

Pentru prima dată, în parteneriat cu Festivalului „GUSTAR” și în același perimetru, s-a desfășurat cea de-a patra ediție anuală a Festivalului „CIVIC FEST - Moldova pentru cetățeni”. Timp de două zile vizitatorii au putut participa la ateliere creative, masterclass-uri, ateliere de discuții, sesiuni de networking, prezentări de organizații, momente artistice și jocuri interactive, au învățat de la cei mai buni specialiști din ONG-urile din țară și din străinătate cum să se implice în proiectele care chiar fac o diferență spre mai bine în societatea moldovenească. Ca și în edițiile anterioare, CIVIC FEST a pregătit o suită de reprezentații artistice autentice: spectacolul „Sah/Mat” montat de trupa de teatru M.A.D.E. pe scena festivalului, un performance inspirat din cultura chineză, realizat de Falun Dafa, precum și concerte susținute de „Animo” și ansamblul „Crescendo”.

Despre Festivalul „GUSTAR”

Prima ediție „GUSTAR” a avut loc în anul 2010, iar între timp evenimentul a reușit să devină cel mai mare festival din Republica Moldova, recunoscut la nivel internațional.  Festivalul a atras în țară turiști din toate colțurile lumii, devenind una dintre destinațiile preferate din regiune, grație diversității culturale promovate.

Partener general al evenimentului: Înghețata Sandra - savurează momentul, savurează Sandra.

Partenerii Festivalului „GUSTAR” 2016: Ministerul Mediului al Republicii Moldova, Consiliul Raional Orhei, Primăria c. Ivancea, Centrul Național al Tineretului „iYoung”, Civic Fest.

Parteneri comerciali: Bere Chișinău, SKYLED, LAGMAR IMPEX.

Parteneri media ai Festivalului „GUSTAR” 2016: Diez.md, Timpul de dimineață, Radio Chișinău, Zugo.md, Unimedia.info, Kiss FM, AllMoldova, Locals.md, Realitatea TV, Realitatea.md, Ziarul de Gardă, Agora, Ea.md, Maestro FM, Noi.md, Muz FM, Moldova.org, Agro TV Moldova, Aquarelle FM, Afisha, Gismeteo.md, Unica.md, Madein.md, Euro TV, Jurnal TV, Promotime.md, CTC Media, Național 4, Fresh FM, Infomarket, Știri locale, Agrobiznes.md, Revista Splendid, Talenthouse.md, Молдавский Корреспондент, Elita TV.

 

P.

P.

Vezi și aceste știri
O companie producătoare de electronice anunță că se va apuca de produs și mașini electrice

O companie producătoare de electronice anunță că se va apuca de produs și mașini electrice

Incendiu la un spital din Budapesta. O persoană a murit intoxicată cu fum

Incendiu la un spital din Budapesta. O persoană a murit intoxicată cu fum

Zeci de utilaje au presărat pe drumurile din țară tone de material antiderapant

Zeci de utilaje au presărat pe drumurile din țară tone de material antiderapant

Advertoriale
Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Totul până la președinte: Cum un proverb citit în direct la TV a dus la arestarea unei jurnaliste din Turcia
 • 2
  Reguli, dar nu pentru toți. La Orhei școlile vor activa cu prezența fizică. Se permit nunțile și cumetriile
 • 3
  Deputat PAS, după majorarea prețului la gazul metan: Analizăm opțiunea de a reglementa tariful prin lege
 • 4
  Hike cu mine - Alo, se aude? Alex Gurdila ne ia să marcăm un traseu prin Codrii Moldovei (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.