Cel mai celebru brand de vin spumant din Italia a fost anulat în R. Moldova

Cel mai celebru brand de vin spumant din Italia a fost anulat în R. Moldova
Foto: www.woowinery.co.uk

Potrivit deciziei emise de judecătoria Râșcani, marca comercială a celui mai cunoscut consorțiu de producători de vinuri spumante din Italia este anulată pe teritoriul țării noastre, iar întreprinderea Bulgary Winery primește dreptul de a înregistra marca comercială Pronto Prosecco.

La 3 iunie 2014 AGEPI a înregistrat marca comercială Prosecco DOC Prosecco PDO în favoarea Consorțiului italian de tutelă a denumirii de origine controlată Proseccco, pentru produse din clasa 33- băuturi alcoolice (cu excepţia berii).

Consorțiul italian cuprinde 8159 întreprinderi vinicole din regiunile italiene Treviso, Venezia, Vicenza, Padova și Belluno, 269 întreprinderi de producere a vinului spumant. Producția anuală a consorțiului este de 200 milioane de sticle. Acest spumant este printre cele mai populare la nivel mondial și numărul unu în Italia.

Spumantul italian Prosecco se produce din struguri din soiul Prosecco, care mai sunt numiți și Glera.

Prosecco reprezintă și o denumire geografică protejată pe teritoriul Republicii Moldova, ca urmare a semnării mai multor tratate internaționale de către țara noastră.

Compania autohtonă Bulgary Winery s-a adresat pe 15 octombrie 2014 la AGEPI pentru a înregistra marca comercială Pronto Prosecco pentru produse din clasa 33. Totuși, a primit refuz din cauza opoziției Consorțiului italian și a coliziei cu denumirea geografică Prosecco. 

Reprezentanții Bulgary Winery au decis să se adreseze în instanță, motivând cererea prin faptul că este o companie specializată în producerea băuturilor alcoolice, care pe parcursul ultimilor ani a promovat o gamă de produse noi. „În cadrul activității sale s-a confruntat cu obstacole din partea concurenților care prin diferite metode încearcă să blocheze producătorii autohtoni în folosirea unor desemnări care nu pot fi înregistrate cu drept exclusiv ”, consideră reprezentanții companiei.

Bulgary Winery menționează că a plantat în raionul Taraclia o plantație de 6 ha de viță-de-vie Prosecco, pe parcursul anului 2015, iar până în prezent a importat materialele vinicole pentru fabricarea acestui produs.

Judecătoria Râșcani a decis că marca Prosecco este „uzuală pe teritoriul Republicii Moldova în raport cu „șampania”, vin spumant”. De asemenea, instanța a considerat că AGEPI trebuia să respingă cererea de înregistrarea a mărcii comerciale Prosecco DOC Prosecco PDO, fiindcă aceasta contravine legislației naționale și anume a prevederilor art. 7 lit. c și d din Legea nr. 38 din 29 februarie 2008 privind protecția mărcilor, din cauza faptului că Prosecco este o denumire a unui soi de viță de vie.

Cea mai populară marcă de spumant din Italia, anulată de Judecătoria Râșcani

Astfel, a fost luată decizia de a anula marca comercială Prosecco DOC Prosecco PDO și a permite companiei Bulgary Winery să înregistreze marca Pronto Prosecco. „În susținerea acțiunii reclamantul a prezentat mai multe înscrisuri care au fost reținute de către instanță spre examinare și cercetare și care în viziunea instanței probează circumstanțele invocate de reclamant”, se menționează în motivarea deciziei Judecătoriei Râșcani.

Pe de altă parte, AGEPI consideră că Legea nr. 38 din 2008 nu poate fi aplicată mărcii Prosecco DOC Prosecco PDO, fiindcă aceasta este o marcă combinată ce conține elemente verbale și nu este constituită din semne ori indicații ce pot servi în comerț pentru a desemna specia, calitatea, cantitatea, destinația, sau originea geografică. De asemenea Această Lege permite prin derogare protecția mărcilor colective care reprezintă semne sau indicațiile care pot în comerț la desemnarea originii geografice a produselor și/sau serviciilor. În acest sens Prosecco DOC Prosecco PDO a fost înregistrată ca marcă colectivă și de certificare. 

Totuși, judecătorul Corneliu Guzun, care a examinat acest caz nu a luat în considerație argumentul invocat de AGEPI și este de părere că prin această decizie nu sunt încălcate drepturile asupra denumirii geografice Prosecco prin utilizarea denumirii Pronto Prosecco de către compania Bulgary Winery. 

Bulgary Winery face parte din holdingul vinicol moldovenesc „Vinimpex” care aparține omului de afaceri Nikolai Lutik. Acesta mai deține fabrica de vinuri Kastel în Crimeea, fabrica de vin și divin Barza de Aur și Moldavski standart, gospodăria viticolă Moldagrotrade, cooperativa de producție Agro-Bulgari, fabrica de vin Vinarna Polomie (Bulgaria), Fabrica de vin Vinimpex (Koper, Slovenia) și compania Disttillerie din Elveția. 

Avocatul în proprietate intelectuala, Ion Tigănaș afirmă că „dosarul este unul foarte complex, având în vedere că implică elemente ce vizează mai multe obiecte ale proprietății intelectuale: mărci, denumiri de origine, indicații geografice sau soiuri de plante. Totuși, prin hotărârea pronunțată, instanța face unele constatări interesante, care merita a fi analizate suplimentar și anume aspectele ce țin de esența și statutul juridic al mărcilor colective sau cele privind efectele juridice pe care le produce o denumire de origine protejată prin intermediul unui tratat internațional la care Republica Moldova este parte. Respectiv, dacă una dintre părțile participante la proces este nemulțumita de hotărârea pronunțată poate solicita Curții de Apel Chișinău sa se expună asupra acestui caz”, remarcă expertul în proprietate intelectuală.

AGEPI a confirmat pentru AGORA că decizia Judecătoriei Râșcani a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Gradul de vulnerabilitate pentru compensații la energia consumată, deja disponibil pe compensatii.gov.md. Cum verificăm

Gradul de vulnerabilitate pentru compensații la energia consumată, deja disponibil pe compensatii.gov.md. Cum verificăm

Andrei Spînu: R. Moldova a importat timp de o zi 40% din energia electrică necesară la preț de 415 euro. Cum acoperim consumul în continuare

Andrei Spînu: R. Moldova a importat timp de o zi 40% din energia electrică necesară la preț de 415 euro. Cum acoperim consumul în continuare

Localitățile raioanelor Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești vor avea acces la apă potabilă. România va demara construcția uni apeduct ce va subtraversa râul Prut

Localitățile raioanelor Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești vor avea acces la apă potabilă. România va demara construcția uni apeduct ce va subtraversa râul Prut

Advertoriale
Preparatele Heel - Remediul tusei și răcelii

Preparatele Heel - Remediul tusei și răcelii

Cum să evaluezi gândirea și competențele candidaților în cadrul interviului de angajare

Cum să evaluezi gândirea și competențele candidaților în cadrul interviului de angajare

Fundația Orange ajută familiile vulnerabile din țară, în depășirea crizei energetice

Fundația Orange ajută familiile vulnerabile din țară, în depășirea crizei energetice

EMISIUNI
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
  PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
 • DESCIFRAT| Interesele din spatele spargerilor de Telegram și securitatea cibernetică în era tehnologiilor informaționale (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Ultima oră! Tarifele la energia electrică s-au majorat. Cât vor achita consumatorii Premier Energy și FEE Nord
 • 2
  Pensiile nu vor fi indexate conform ratei inflației, așa cum prevede legea. Spatari: „Este foarte scump”
 • 3
  Ultima oră! Daniel-Marius Staicu devine șef la Serviciul „Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor”, după ce a condus instituția similară din România
 • 4
  Prețul de achiziție a gazelor naturale pentru luna decembrie va fi de 785 de dolari pentru o mie de metri cubi
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.