
Producția de grâu din acest an este mai mare cu 39% față de 2015
Ministerul Agriculturii a prezentat rezultatele recoltării culturilor cerealiere. Potrivit datelor preliminare, producția de grâu a crescut cu circa 39%, iar cea de orz cu 44% față de anul precedent. Totuși, calitatea cerealelor este mai joasă.
・
„Recoltarea grâului s-a început la sfârșitul lunii iunie și a durat aproximativ o lună. Conform datelor preliminare pe care le avem la ziua de azi, au fost plantate 371 mii de ha de grâu, iar volumul global recoltat constituie 1,283 mii de tone. Este un rezultat foarte bun cu o medie pe țară de 3,1 tone la ha. Este unul din cele mai bune rezultate din ultimii ani. Din cantitatea recoltată, 55-60% va fi grâu alimentar, ce reprezintă 760-800 mii de tone. Necesitatea Republicii Moldova este de 350-400 mii de tone de grâu alimentar.” a declarat Ministrul Agriculturii Eduard Grama în cadrul conferinței de presă.
Volumul grâului recoltat în acest an este cu 39% mai mare față de 2015 și 48% mai mult față de media din ultimii 5 ani. Producția de orz constituie de 260 mii de tone și este în creștere cu 44% față de anul trecut și 38% față de media din ultimii 5 ani.
„Perioada de semănat a grâului s-a deplasat cu o lună. Astfel, perioada optimă este mijlocul lunii octombrie începutul lunii noiembrie. Luna mai și iunie au fost foarte favorabile din punct de vedere a volumului precipitațiilor. Totuși, ploile au contribuit la dezvoltarea unor boli la producătorii care nu au respectat măsurile de protecție”, a declarat Mihai Suvac, șef de direcție la Ministerul Agriculturii.
El remarcă faptul că suprafața grâului de toamnă este mai mare cu 26 de mii de ha față de anul 2015, iar raioanele Florești și Dondușeni a obținut cea mai mare recoltă de grâu de toamnă 4,89 tone/ha și respectiv 4,1 tone/ha. Însă ponderea grâului alimentar este mai mică față de anul precedent.
„Anul acesta a fost foarte benefic pentru culturile de grâu atât în Moldova și la nivel global. Jucătorii mari precum Kazahstanul și Federația Rusă au o recoltă mare, fapt care influențează prețul grâului la nivel mondial. Anul acesta avem un preț de achiziție de la 2,20-2,80 lei/kg, în funcție de poziția geografică, care este cu circa 25% mai mic față de cel din anul trecut. Din păcate, avem doar o singură trecere pentru exportul de cereale în cantități mari și anume prin portul Giurgiulești. Cu cât este mai aproape de port cu atât este mai mare prețul de achiziție. Logistica din păcate ne joacă festa, dar sperăm că vom avea mai multe puncte de export în următorii ani” remarcă Grama.