Compania Națională de Asigurări în Medicină anunță că în primele șapte luni ale anului a adunat mai puțini bani decât și-a planificat, iar gaura cea mai mare o provoacă Ministerul Finanțelor. Acesta a transferat în Fondul de Asigurări Obligatorii de Asistență Medicală cu aproape 240 de milioane de lei mai puțin decât trebuia. Acest lucru ar putea pune sub semnul întrebării oferirea salariilor majorate cadrelor medicale și respectiv acumularea datoriilor de către instituțiile medicale, spun experții în finanțe, scrie e-sanatate.md.
În Fondul de Asigurări Obligatorii de Asistență Medicală s-au acumulat, în primele șapte luni ale acestui an, cu 8% mai puţine venituri decât au fost programate. Într-un comunicat distribuit presei, instituția scrie că cele mai mari datorii aparțin bugetului de stat, care asigură medical mai multe categorii de cetățeni dezavantajați. Astfel, la 1 august restanțele Ministerului Finanțelor față de CNAM erau de 239 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că instituția a transferat până la sfârșitul lunii iulie 1 miliard 140,4 milioane lei în loc de 1 miliard 379 de milioane. Pentru comparație vom spune că bugetul pentru procurarea medicamentelor compensate în acest an este de 167 de milioane de lei.
„Suma totală a transferurilor din bugetul de stat pentru categoriile asigurate de către Guvern este distribuită în rate egale pentru fiecare lună a anului bugetar şi urmează a fi transferată la contul CNAM nu mai târziu de data de 27 a fiecărei luni de gestiune. La data de 1 august veniturile în fondurile AOAM au fost cu 8% mai puţin decât suma planificată din cauza că în luna iulie nu au fost efectuate integral transferurilor din bugetul de stat”, este răspunsul Companiei la o solicitare adresată de Sănătate INFO.
Citește articolul complet aici.