Judecătoria Buiucani a publicat sentința motivată a lui Filat. Ce a spus ex-premierul în ultimul său cuvânt

Judecătoria Buiucani a publicat sentința motivată a lui Filat. Ce a spus ex-premierul în ultimul său cuvânt
Foto: sputnik.md

O parte din sen­tința moti­vată din dosa­rul Filat a fost făcută publică pe site-ul Jude­că­to­riei sec­to­ru­lui Buiu­cani, scrie Ziarul de Gardă. De acolo aflăm și ultimul cuvânt al fostului premier. Filat a res­pins acu­za­ți­ile și a accen­tuat că bunu­rile au fost pri­mite în peri­oada în care el nu deți­nea func­ții în stat. 

Filat a accep­tat să vor­bească la 27 iunie 2016, când i s-a ofe­rit ulti­mul cuvânt. La acea dată, ex-premierul s-a revol­tat că, la 13 octom­brie 2015, Ilan Shor a depus un auto­de­nunț în volum foarte mare nu la pro­cu­ra­tură, ci la sediul său, pre­cum și că a doua zi au fost audi­ați la domi­ci­liu mar­tori afi­li­ați lui Shor

Vlad Filat, ulti­mul cuvânt:

„Cum s-a putut întâm­pla ca, pe data de 13 octom­brie 2015, să înceapă tot acest pro­ces, iar pe data de 15 octom­brie, deci la o zi jumă­tate, deja în Par­la­men­tul R. Mol­dova, toate aceste infor­ma­ții care au fost ofe­rite în acest auto­de­nunț calomnios să fie instru­men­tate, să fie pro­bate și să fie pre­zen­tate într-o pro­ce­dură legală de către pro­cu­ro­rul gene­ral, cerându-se ridi­ca­rea imu­ni­tă­ții și ares­ta­rea!? De fapt, și lucrul care s-a întâm­plat cu încăl­ca­rea mul­tor pre­ve­deri legale pe par­cur­sul câtorva ore. Deci, acest ele­ment demon­strează clar că nu este vorba de un dosar penal, de un pro­ces de admi­nis­trare a pro­be­lor, este evi­dent că e vorba des­pre un dosar poli­tic cu sco­pul bine deter­mi­nat de a fi izo­lat de soci­e­tate și de a obține sco­puri ime­di­ate sau pe ter­men mediu, inclu­siv poli­tice.”

Filat a calificat drept ile­gale atât carac­te­rul închis al ședin­țe­lor, cât și inter­dic­ți­ile de comu­ni­care cu presa în peri­oada urmă­ri­rii penale, dar și în instanța de jude­cată.

El a decla­rat că la baza învinuirilor de corupere pasivă stă doar un auto­mo­bil, des­pre care acu­za­rea afirmă că i-ar fi fost ofe­rit pen­tru a acționa într-un fel sau altul și ar demon­stra o posi­bilă impli­care a sa în influ­en­ța­rea cesiu­nii de cre­anțe de la Banca de Eco­no­mii (n.r). Acesta a res­pins acu­za­ți­ile și a invo­cat fap­tul că un prim-ministru „nu admi­nis­trează pro­cese, dar coor­do­nează acti­vi­ta­tea insti­tu­ți­i­lor, iar admi­nis­tra­rea și res­pon­sa­bi­li­ta­tea ce ține de ges­tiune apar­ține per­soa­ne­lor con­crete, miniș­tri­lor și altor per­soane care dețin func­ții de dele­gare”.

Fostul premier a mai decla­rat că dacă erau accep­tați mar­to­rii apă­ră­rii, per­soa­nele care au luat deci­zia propriu-zisă, aceștia aveau să con­firme spu­sele sale. În ace­lași timp, el a negat fap­tul că insti­tu­ți­ile care vegheau sis­te­mul ban­car erau poli­ti­zate, pre­cum și acu­za­ți­ile că a pre­tins bunuri de la Shor. Refe­ri­tor la mașina ce i-a fost trans­misă de Shor în mai 2013, Filat a decla­rat că aceasta a fost un cadou la ziua sa de naș­tere, accep­tat „greșit”, dar că s-a întâm­plat după ce a fost demis din func­ția de prim-ministru, când nu deți­nea vreun alt post public. Filat a negat și orice acu­za­ție de tra­fic de influ­ență, afir­mând că majo­ri­ta­tea mar­to­ri­lor au decla­rat că „nu s-au întâl­nit nici­o­dată cu dân­sul și nici nu-l cunosc”. În ce pri­vește alte trei auto­mo­bile ofe­rite de Shor, Filat a expli­cat în fața instan­ței că sco­pul era cre­a­rea unei com­pa­nii de pază, dar că nu le-a folo­sit vreo­dată. Emi­sia acțiu­ni­lor, a decla­rat Filat, a fost una din­tre solu­ți­ile for­mu­late de o comi­sie par­la­men­tară și a fost votată în ple­nul Par­la­men­tu­lui, iar docu­men­tele au fost avi­zate de BNM și apro­bate de Comi­sia Națio­nală a Pie­ței Finan­ci­are.

În ulti­mul său cuvânt, Filat a cali­fi­cat pedeapsa de 19 ani, cerută de pro­cu­rori, drept una „lip­sită de uma­ni­tate”, iar refe­ri­tor la con­fis­ca­rea ave­rii a men­țio­nat că „nu-i este clar cum a fost sta­bi­lită suma pre­ju­di­ci­u­lui”. A indi­cat că are 3 copii, 2 din­tre care sunt minori, casa este din 2000, iar alte active le-a obți­nut în 1994, aces­tea fiind „mun­cite”.

 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Tot mai multe mașini în Europa: Orașele unde numărul automobilelor depășește numărul de locuitori

Tot mai multe mașini în Europa: Orașele unde numărul automobilelor depășește numărul de locuitori

În creștere cu 116 milioane: Activele oficiale de rezervă al R. Moldova au ajuns la circa 3,84 miliarde de dolari

În creștere cu 116 milioane: Activele oficiale de rezervă al R. Moldova au ajuns la circa 3,84 miliarde de dolari

Înotătorul român David Popovici a bătut recordul mondial la înot la 100 de m liber

Înotătorul român David Popovici a bătut recordul mondial la înot la 100 de m liber

Advertoriale
Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Fă-ți ghiozdanul pentru școală cu METRO! Rechizitele care îți vor face învățatul mai plăcut (FOTO)

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Maib a inaugurat „maib Academy”, un centru inovativ de instruiri pentru angajați

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

Î.S. MOLDATSA recrutează. Află cum poți să devii Controlor de Trafic Aerian Stagiar

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Maia Sandu împreună cu stagiarii de la Președinție au mers într-o drumeție la Orheiul Vechi (FOTO)
 • 2
  Primul sector din drumul de ocolire a municipiului Chișinău este gata în proporții de 70%, anunță Spînu
 • 3
  Atenție, vreme nefavorabilă! Meteorologii au emis Cod Galben de ploi cu descărcări electrice
 • 4
  În atenția șoferilor! Timp de o lună și jumătate va fi suspendat traficul pe o stradă din centrul capitalei
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.