
Judecătoria Buiucani a publicat sentința motivată a lui Filat. Ce a spus ex-premierul în ultimul său cuvânt
O parte din sentința motivată din dosarul Filat a fost făcută publică pe site-ul Judecătoriei sectorului Buiucani, scrie Ziarul de Gardă. De acolo aflăm și ultimul cuvânt al fostului premier. Filat a respins acuzațiile și a accentuat că bunurile au fost primite în perioada în care el nu deținea funcții în stat.
・
Filat a acceptat să vorbească la 27 iunie 2016, când i s-a oferit ultimul cuvânt. La acea dată, ex-premierul s-a revoltat că, la 13 octombrie 2015, Ilan Shor a depus un autodenunț în volum foarte mare nu la procuratură, ci la sediul său, precum și că a doua zi au fost audiați la domiciliu martori afiliați lui Shor
Vlad Filat, ultimul cuvânt:
„Cum s-a putut întâmpla ca, pe data de 13 octombrie 2015, să înceapă tot acest proces, iar pe data de 15 octombrie, deci la o zi jumătate, deja în Parlamentul R. Moldova, toate aceste informații care au fost oferite în acest autodenunț calomnios să fie instrumentate, să fie probate și să fie prezentate într-o procedură legală de către procurorul general, cerându-se ridicarea imunității și arestarea!? De fapt, și lucrul care s-a întâmplat cu încălcarea multor prevederi legale pe parcursul câtorva ore. Deci, acest element demonstrează clar că nu este vorba de un dosar penal, de un proces de administrare a probelor, este evident că e vorba despre un dosar politic cu scopul bine determinat de a fi izolat de societate și de a obține scopuri imediate sau pe termen mediu, inclusiv politice.”
Filat a calificat drept ilegale atât caracterul închis al ședințelor, cât și interdicțiile de comunicare cu presa în perioada urmăririi penale, dar și în instanța de judecată.
El a declarat că la baza învinuirilor de corupere pasivă stă doar un automobil, despre care acuzarea afirmă că i-ar fi fost oferit pentru a acționa într-un fel sau altul și ar demonstra o posibilă implicare a sa în influențarea cesiunii de creanțe de la Banca de Economii (n.r). Acesta a respins acuzațiile și a invocat faptul că un prim-ministru „nu administrează procese, dar coordonează activitatea instituțiilor, iar administrarea și responsabilitatea ce ține de gestiune aparține persoanelor concrete, miniștrilor și altor persoane care dețin funcții de delegare”.
Fostul premier a mai declarat că dacă erau acceptați martorii apărării, persoanele care au luat decizia propriu-zisă, aceștia aveau să confirme spusele sale. În același timp, el a negat faptul că instituțiile care vegheau sistemul bancar erau politizate, precum și acuzațiile că a pretins bunuri de la Shor. Referitor la mașina ce i-a fost transmisă de Shor în mai 2013, Filat a declarat că aceasta a fost un cadou la ziua sa de naștere, acceptat „greșit”, dar că s-a întâmplat după ce a fost demis din funcția de prim-ministru, când nu deținea vreun alt post public. Filat a negat și orice acuzație de trafic de influență, afirmând că majoritatea martorilor au declarat că „nu s-au întâlnit niciodată cu dânsul și nici nu-l cunosc”. În ce privește alte trei automobile oferite de Shor, Filat a explicat în fața instanței că scopul era crearea unei companii de pază, dar că nu le-a folosit vreodată. Emisia acțiunilor, a declarat Filat, a fost una dintre soluțiile formulate de o comisie parlamentară și a fost votată în plenul Parlamentului, iar documentele au fost avizate de BNM și aprobate de Comisia Națională a Pieței Financiare.
În ultimul său cuvânt, Filat a calificat pedeapsa de 19 ani, cerută de procurori, drept una „lipsită de umanitate”, iar referitor la confiscarea averii a menționat că „nu-i este clar cum a fost stabilită suma prejudiciului”. A indicat că are 3 copii, 2 dintre care sunt minori, casa este din 2000, iar alte active le-a obținut în 1994, acestea fiind „muncite”.