Guvernatorul BNM: Avem o presiune dezinflaționistă pronunțată

Guvernatorul BNM: Avem o presiune dezinflaționistă pronunțată

Noul Guvernator al Băncii Naționale, Sergiu Cioclea a prezentat raportul asupra inflației, unde menționează că prognoza asupra inflației pentru 2016 și 2017 a fost coborâtă, iar economia noastră se confruntă în prezent cu presiuni dezinflaționiste pronunțate.

În trimestrul II 2016, rata anuala a inflației a constituit 7.9 la sută, fiind cu 3.1 puncte procentuale inferioara celei din trimestrul precedent. În luna iunie 2016, inflația s-a diminuat până la valoarea de 7.4 la suta. Evoluția descendenta a acesteia s-a datorat cererii interne modeste, revizuirii tarifului la energia electrica, ofertei mari de fructe și legume din acest an, precum și aprecierii monedei naționale. Rata anuala a inflației de baza a avut în continuare o traiectorie superioara celei a inflației totale. Inflația de baza, în mod similar, a urmat o traiectorie descendenta pe parcursul trimestrului II 2016, diminuându-se de la 10.2 la suta în luna martie până la 9.3 % la suta în luna iunie. În luna iunie 2016, rata anuală a creșterii prețurilor alimentare și a celor reglementate s-a temperat până la 7.6 și 7.4 la suta, respectiv, se menționează în raportul BNM.

„Tendința de dezinflație este una pronunțată. Sunt factorii interni: creșterea economică slabă, o anumită apreciere și stabilitate a monedei naționale. Factorii externi se explică prin prețul scăzut la principalele materii prime. O influență are și politica monetară a Băncii Naționale, fixarea ratei de bază, dar și intervențiile monetare.

Publicitate

Am mers foarte repede și am coborât aproape cu o jumătate rata de bază de la 19,5% la 10%. Consiliul Executiv a decis să luăm o mică pauză să vedem cu funcționează transmisia monetară și să evaluăm efectele acesteia pe piața bancară și monetară. Noile decizii le vom lua în funcție de balanța de riscuri pe care o vom evalua în următoarele luni, de trendul dezinflației și de eficacitatea politici monetare”, a declara Sergiu Cioclea.

El afirmă că „în noua rundă de prognoză am coborât puțin cifrele pentru anul 2016- 2017. În 2016 prognozam o inflație anuală de 7%, iar acum previziunile sunt de 6,7%. Pentru 2017 prognoza a fost redusă cu 0,4%, până la 4,4%. Cadrul de incertitudine rămâne larg și există riscul de a ajunge în partea de jos de coridorul țintei [ținta inflației este 5% cu un coridor de variație de 3,5-6,5%], a declara Guvernatorul BNM.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal