The Washington Times: Rusia folosește orice metodă pentru a distruge influența Occidentului în Republica Moldova

The Washington Times: Rusia folosește orice metodă pentru a distruge influența Occidentului în Republica Moldova

Președintele rus, Vladimir Putin, folosește cu succes orice metodă pentru a distruge influența Occidentului în Republica Moldova. Deși, cetățenii moldoveni mai sunt indignați de scandalul bancar masiv, însoțit de un colaps economic, guvernul tehnocrat al actualului prim-ministru a reușit să stabilizeze situația în țară, scrie publicația americană The Washington Times într-un articol semnat de Richard Grenell, transmite Agora.

Președintele rus folosește cu succes propaganda, gazul natural, intimidare, spălare de bani, puterea militară, corupția și punctele slabe ale oponenților săi pentru a distruge treptat influența Occidentului în Europa de Est și statele baltice, scrie publicația The Washington Times.

Potrivit sursei, încercările Republicii Moldova de a se apropia de Occident sunt, probabil, cel mai bun exemplu actual al luptei pentru preluarea controlului în regiune între Statele Unite și Europa, pe de o parte, și viziunile Lumii Ruse pe de altă parte.

Publicitate

„Au trecut câțiva ani pentru Republica Moldova cetățenii căreia încă mai sunt indignați de scandalul bancar masiv, însoțit de un colaps economic, când circa un miliard de dolari a fost scos din cele mai mari trei bănci din țară. După o întorsătură nefericită, mai târziu banii a fost detectați la fostul prim-ministru al Republicii Moldova, un susținător al integrării în UE, precum și la mai mulți complici de-ai săi”, se mai spune în articol.

Până la urmă, Republica Moldova, o fostă republică sovietică, care începând cu 2015 a avut tocmai cinci prim-miniștri, a reacționat prin numirea unui tehnocrat devotat politicilor de transparență și consolidării unei democrații de tip occidental. Prim-ministrul, Pavel Filip a preluat mandatul acum șase luni, și urmărește necontenit reformele prioritare solicitate de FMI, ONU și alte organizații internaționale. Filip a stabilizat sectorul bancar, a adoptat reforme anticorupție, a reușit să convingă FMI ca aceasta să semneze un nou pachet de ajutor și a motivat România să ofere Republicii Moldova un împrumut de 150 milioane de euro.

„Dar, cu circa o treime din moldoveni loiali lui Vladimir Putin, Pavel Filip are nevoie de asistență internațională pentru a asigura apropierea Republicii Moldova de Occident. UE și SUA ar trebui să înțeleagă că acum este momentul să-și aleagă partea în această confruntare. Propaganda mașinii ruse, chiar și în SUA, nu poate fi neglijată”, conchide autorul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal