Pe locul doi în clasamentul celor mai „grase” salarii se poziţionează Sorin Stati, care a administrat Î. S. MoldATSA. El a ridicat anul trecut peste 800 de mii de lei. Pe locul trei se clasează şefa S.A. Tutun-CTC, Ala Sîrbu, care a încasat peste 600 de mii de lei, cu aproape 500 de mii mai puţin decât în 2012.

Datele se conţin într-un raport întocmit de Ministerul Economiei şi oferit în exclusivitate pentru Agora de Serviciul de presă al Guvernului. Raportul a fost solicitat, anterior, de șeful Cabinetului de Miniștri, însă prezentarea acestuia a fost amânată de câteva ori. Iurie Leancă declara că unele salarii ale şefilor întreprinderilor de stat nu se încadrează în bunul simț și ar trebui reduse. Potrivit Serviciului de presă al Guvernului, acest raport urmează a fi discutat şi aprobat la una din şedinţele următoare.

Mai jos vedeţi top 20 al celor mai mari salarii ridicate de şefii întreprinderilor de stat în 2013:

Menţionăm că aceste remunerări includ salariul de funcţie, sporuri lunare, îndemnizaţii pentru concediile anuale, premii, precum şi banii pentru deplasări.

În Registrul patrimoniului public ţinut de către Agenţia Proprietăţii Publice subordonată Ministerului Economiei, sunt incluse 267 întreprinderi de stat, cu capital social în mărime de 6300,7 mil. lei şi 126 societăţi comerciale cu capital social în mărime de 5563,9 mil. lei, din care proprietatea statului - 3813,8 mil. lei sau 68,5 %.

Din numărul total al societăţilor comerciale, 79 societăţi comerciale deţin capital integral sau majoritar de stat în mărime de 3278,5 mil. lei, din care proprietatea statului - 3112,5 mil. lei sau 94,9 %.

Anterior, Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, un proiect de hotărâre cu privire la salariile conducătorilor întreprinderilor de stat. Potrivit proiectului, salariile vor putea varia de la trei salarii la cinci salarii medii lunare în cadrul companiei, în funcție de rezultatele economice înregistrate.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!