Tendință nouă pe piața imobiliară: Scad prețurile la apartamentele noi

Tendință nouă pe piața imobiliară: Scad prețurile la apartamentele noi

Piața imobiliară din Republica Moldova înregistrează o tendință nouă, și anume scăderea prețurilor la apartamentele în blocurile noi. La această concluzie au ajuns experții companiei „ProImobil”, potrivit cărora concurența din acest sector devine și mai acerbă, întrucât oferta tinde să depășească simțitor cererea. Cele mai mari ieftiniri se atestă în continuare pe piața secundară, acolo unde prețul apartamentelor cu 2 și 3 camere a scăzut cu peste 6% și respectiv 5% în primele șapte luni ale anului curent.  

Potrivit experților, în primele 7 luni ale anului 2016, piața imobiliară înregistrează o dinamică pozitivă din punct de vedere al numărului de tranzacții, totodată prețurile la imobile scad atât pe piața primară, cât și pe cea secundară.

Apartamentele în blocurile noi înregistrează o scădere nesemnificativă, unde apartamentele cu o cameră denotă o scădere de 1,6% față de anul 2015, fiind procurate cu prețul mediu de 520-610 eur per mp. Astfel, prețul apartamentului fluctuează în intervalul dintre 23 000 - 29 000 euro în funcție de locație, planificare și tipul construcției. Cea mai mare scădere de preț indică apartamentele cu 2 camere - 2,5% față de anul 2015 și pot fi procurate începând cu 595 eur per mp. Apartametele cu 3 camere, factologic, înregistrează cel mai mic preț mediu per mp și până în prezent manifestă o scădere de 1%. Scăderea prețurilor pentru blocurile noi este o tendință nouă pe piața imobiliară. Până în anul curent, prețurile la complexe locative noi s-au menținut la nivel constant. Însă, actualmente oferta tinde să depășească simțitor cererea, iar concurența dintre companiile de construcții se intensifică, fapt ce contribuie incontestabil, la scăderea nemijlocită a acestui trend imobiliar.

Publicitate
...

Piața secundară continuă dinamica de scădere a prețurilor, unde cele mai afectate sunt apartamentele cu 2 și 3 camere, prețul la acestea fiind în scădere cu 6,3% și, respectiv, 5,3%. Apartamentele cu o singură cameră manifestă o scădere de 0,8%, fapt ușor de explicat - ele nu concurează cu apartamentele noi, care au suprafețe mai mari și în acest mod reușesc să-și mențină clienții de bază.

Scăderea se intensifică, deoarece o mare parte din cererea apartamentelor de pe piața secundară este orientată spre apartamentele din blocurile noi, care devin mai atractive ca preț, modalitate de achitare, precum și datorită spectrului larg de apartamente în ansambluri rezidențiale noi cu reparație la cheie.

...

„Dinamica negativă curentă determină ca costul la apartamentele expuse la vânzare să se conformeze prețului corect de piață. Tot mai mulți proprietari care țineau la preț și încercau să-și vândă apartamentul de câțiva ani, acum ajustează prețul și aleg să-și expună apartamentul la un preț corect, nu unul supraevaluat. Mai mult ca atât, se observă că bunurile care au prețurile de piață corecte se vând repede și nu se găsesc așa ușor, astfel clienții care identifică un apartament ce corespunde cerințelor și, pe deasupra, are și un preț corect, trebuie să se grăbească, deoarece apartamentele bune indică tempouri rapide la vânzare”, concluzionează experții.

Sursa: proimobil.md

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal