Jurnalist de investigație de la Chișinău: După publicarea unor articole incomode am primit „priveturi de la bufet”

Jurnalist de investigație de la Chișinău: După publicarea unor articole incomode am primit „priveturi de la bufet”

„De câteva zile telefonul mi se comportă ciudat, iar azi dimineață am primit o înștiințare că IP-ul meu este utilizat de încă un calculator”, afirmă jurnalista Mariana Rață într-o postare pe profilul ei de Facebook. Jurnalista mai adaugă că aceste stranietăți au început după ce a realizat un interviu care urmează să fie publicat. Mai mult aceasta susține că a primit mesaje de avertizare după ce a făcut o investigație despre omul de afaceri Serghei Iaralov.

Vedeți mai jos mesajul Marianei Rață publicat luni seară.

„Despre faptul că mailul, conturile mele de pe rețelele de socializare, telefonul meu periodic sunt monitorizate știu de mai mult timp. Asta li se întâmplă multor jurnaliști care deranjează. Astăzi, dimineață, am primit însă o înștiințare că IP-ul meu este utilizat de încă un computer. Cei care mă cunosc știu că nu sunt paranoică, nu îmi place să mă cred în filme detective. Am telefonat la operatorul de internet cu care am încheiat contract și acum seara mi-a confirmat că la IP-ul meu mai este conectat un dispozitiv care nu îmi aparține. De câteva zile și telefonul meu se comportă ciudat. (Vă rog să îmi comunicați dacă ați primit mesaje ciudate de la mine. Nu m-aș mira dacă ar apărea tot felul de porcării și diversiuni) Stranietățile au intervenit după un interviu pe care l-am realizat la mijlocul săptămânii trecute cu o persoană care deranjează mult regimul. Interviul va apărea mâine pe siteul anticoruptie.md. Acum o lună, pe 11 iulie, după publicarea investigației despre Iaralov, am fost avertizată să n-o fac pe luptătoarea. Atunci am decis să nu fac tam-tam din mesajul primit, nu vroiam să par ridicolă. Au urmat „priveturi de la bufet” când am făcut interviul cu Sagaidac. Să fie clar. Eu nu sunt pe baricade, nu particip la scenarii, nu fac jocuri. Dacă credeți că răscolindu-mi prin computer veți găsi vreo mare bombă, vă înșelați. Eu sunt jurnalist, tot ce știu - scriu și nu contează pe cine îl va deranja. Oare cât de mizerabil trebuie să fii ca să umbli ca un hoț prin rufăria (chiar dacă virtuală) unui om? Postarea aceasta nu este despre mine ci despre cât de în siguranță se pot simți jurnaliștii în R. Moldova. Greață de așa democrație…”, a scris jurnalista.

Publicitate

Amintim că anterior și jurnalista Natalia Morari a declarat în cadrul emisiunii „Interpol” că a primit mesaje de avertisment de la cineva din sistem. „Eu cred că asta este foarte grav, când jurnaliștii care încearcă să-și facă treaba sunt amenințați de oamenii din sistem. Eu voi continua să vorbesc”, a declarat atunci Natalia Morari.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal