INFOGRAFIC. Cu ce difilcultăți se confruntă femeile rome din Republica Moldova

INFOGRAFIC. Cu ce difilcultăți se confruntă femeile rome din Republica Moldova
Foto: lumearomilor.ro

Recomandările comitetelor CEDAW, CESCR, CERD ale Naţiunilor Unite, precum şi altor organisme de evaluare ale Consiliului Europei şi OSCE adresate Republicii Moldova pe parcursul ultimilor ani reiterează necesitatea reducerii discriminărilor bazate pe rasă, etnie şi gen ale femeilor şi fetelor rome, precum şi îmbunătăţirii accesului acestora la educaţie, sănătate, piaţa muncii, viaţa politică şi justiţie. Recomandările instituţiilor internaţionale care activează în domeniul drepturilor omului, bazate pe rapoartele naţionale periodice prezentate şi datele studiilor efectuate reiterează că, femeile şi fetele rome constituie unul din grupurile cele mai defavorizate din Republica Moldova.

Datele studiului regional privind situaţia romilor realizat în anul 2011 reflectă că, doar 63% dintre femeile rome din Republica Moldova în vîrstă de 16 ani + şi 72% dintre cele tinere în vîrstă de 16-24 ani pot să scrie şi să citească. În acest context sunt prezente concomitent decalajele de etnie şi de gen, primele fiind puternic pronunţate.

De menţionat că, aceste rate de alfabetizare a femeilor rome sunt printre cele mai joase dintre ţările Europei Centrale şi de Sud-Est, Republica Moldova situîndu-se în cadrul clasamentului în strînsă proximitate cu România, fiind urmată în acest sens doar de către Grecia.

Peste 45% dintre femeile rome în vîrstă de 16 ani + sunt fără studii, 24% au doar studii primare, iar 23% doar studii gimnaziale. Doar 5% dintre femeile rome au absolvit studii medii generale sau liceale, 2% studii secundar profesionale.

Pe parcursul ultimilor ani este observată o creştere a numărului persoanelor de etnie romă care se adresează la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru a fi înregistraţi ca fiind în căutarea unui loc de muncă. La finele anului 2014, la evidenţa agenţiei se aflau 528 de şomeri de etnie romă, 44,5% dintre aceştia fiind femei (235 de persoane). De asemenea, aceştia au confirmat şi faptul că, deseori angajatorii refuză sub diferite pretexte angajarea romilor bazînduse pe stereotipurile etnice, fără însă ca să recunoască acest lucru deschis. Unii experţi în domeniu explică această creştere a numărului romilor înregistraţi la ANOFM prin dorinţa acestora de a beneficia de ajutorul social, unde confirmarea statutului de persoană aflată în căutarea unui loc de muncă reprezintă o condiţie a eligibilităţii.

Insuficienţa veniturilor şi sărăcia le determină pe femeile rome pentru a apela pentru prestaţiile băneşti din cadrul sistemului de asistenţă socială.

Condiţiile muncii neremunerate în gospodărie şi timpul liber al femeilor rome sunt influenţate de deţinerea bunurilor de uz casnic care facilitează menajul. Conform datelor existente, doar 31% dintre gospodăriile rome dispun de maşini de spălat (comparativ cu 66% gospodării non-rome), doar 65% dispun de telefon fix sau mobil (faţă de 79% gospodării non-rome), doar 20% au radio (faţă de 47% gospodării non-rome), 76% au televizor color (faţă de 90% gospodării non-rome), aproape 10% au computer (faţă de 31% gospodării non-rome) şi circa 9% au conexiune internet (comparativ cu 29% gospodării non-rome).

Prezenţa femeilor rome în viaţa civică şi politică rămîne a fi una infimă. Actualmente la nivel naţional activează doar o singură organizaţie neguvernamentală de femei rome, care se confruntă cu probleme de asigurare a durabilităţii financiare. În viaţa politică, femeile rome continuă să lipsească din listele partidelor şi structurilor de gestionare a procesului electoral, iar în cadrul serviciilor publice acestea sunt puţine deţinînd funcţii nedecizionale.

Circa 39% dintre femeile roma consideră că, cel mai optim nivel educaţional pentru a fi absolvit de către o fată este cel primar, 9% consideră că este cel gimnazial, secundar profesional sau mediu de specialitate. Importanţa studiilor superioare (inclusiv celor incomplete şi postuniversitare) pentru fete este recunoscută de către 23,4% dintre femeile rome, sau de circa 2,3 ori mai puţine comparativ femeile non-rome.

Femeile şi fetele rome continuă a fi unul dintre grupurile cele mai defavorizare din Republica Moldova. Vulnerabilitatea acestora spre excluziune sociale este determinată de o serie de factori discriminatori bazaţi pe gen, clasă, etnie, rasă, care influenţează nu doar rolul şi poziţia acestora în cadrul comunităţii, dar şi egalitatea accesului la educaţie, piaţa muncii, obţinerea veniturilor în afara sărăciei, asistenţa medicală, protecţia socială, calitatea locuirii, viaţa civică şi politică, justiţie.

Capacitatea de integrare şi afirmare a femeilor rome pe piaţa muncii este influenţată nu doar de calitatea capitalului educaţional al acestora, dar şi de atitudinile discriminatorii ale angajatorilor bazate pe stereotipurile de etnie.

Vezi și aceste știri
Accident matinal în capitală: Două mașini, făcute zob, după ce s-au ciocnit (FOTO)

Accident matinal în capitală: Două mașini, făcute zob, după ce s-au ciocnit (FOTO)

Un consilier municipal a fost testat pozitiv la COVID-19. Ședința CMC, amânată

Un consilier municipal a fost testat pozitiv la COVID-19. Ședința CMC, amânată

China: Autoritățile au emis alertă pentru ciumă bubonică. Consumul animalelor care ar putea transmite boala, interzis

China: Autoritățile au emis alertă pentru ciumă bubonică. Consumul animalelor care ar putea transmite boala, interzis

Advertoriale
Transferurile rapide de la Victoriabank îți aduc premii bănești

Transferurile rapide de la Victoriabank îți aduc premii bănești

Huawei P40 Pro: poate fi customizat cu cele mai tari aplicații internaționale, are cea mai bună cameră foto de pe piață și arată impecabil din orice unghi

Huawei P40 Pro: poate fi customizat cu cele mai tari aplicații internaționale, are cea mai bună cameră foto de pe piață și arată impecabil din orice unghi

Valentina Burunciuc a dedicat 38 de ani la Vinăria Purcari: „E lucru de răspundere cu vinul, lucrezi atent toată ziua, cântărești și nu îți pierzi concentrarea.”

Valentina Burunciuc a dedicat 38 de ani la Vinăria Purcari: „E lucru de răspundere cu vinul, lucrezi atent toată ziua, cântărești și nu îți pierzi concentrarea.”

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
  Oameni ca tine: Inna Polișciuc, tânăra care își petrece viața în căutarea cadrului perfect (FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament” cu Vladimir Voronin: Cine-i Ceburașka, paznic la harbuzărie și ce crede ex-președintele despre tușonka de la Condrița (AUDIO)
 • Oameni ca tine: A transformat dragostea pentru gătit în artă. Povestea Tatianei Raețcaia, tânăra care a înnebunit bucureștenii cu gustul deliciilor moldovenești (VIDEO, FOTO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Enciclopedia „Vreau să știu partidele” și de ce alegerea unei denumiri de formațiune seamănă cu un joc de păcănele (AUDIO)
 • Dumitru Orescu - Business în agricultură, seceta, investiții, pierderi de milioane | Nota de Plată
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Născut în câmp și abandonat! Un micuț a fost găsit într-o fâșie forestieră
 • Un proiect grandios de educație financiară va fi lansat la nivel național și patronat de o...
Cele mai populare
 • 1
  Gațcan iese la rampă, din nou: Își retrage plângerea depusă la Procuratura Generală (VIDEO)
 • 2
  Chicu, către Sandu: „Țâfna Maiei depășește orice limită”
 • 3
  „Nici Sandu, nici partenerul ei Candu nu au dreptul să împiedice Guvernul”: Chicu cere, din nou, deputaților să susțină angajarea răspunderii
 • 4
  12 angajați din școlile și grădinițele din Chișinău, infectați cu COVID-19, iar cinci instituții de învățământ - plasate în carantină
Autentificare