INFOGRAFIC. Femeia și procesul decizional: Rar sunt incurajate de familie sa concureze pentru o funcție de conducere

INFOGRAFIC. Femeia și procesul decizional: Rar sunt incurajate de familie sa concureze pentru o funcție de conducere
Foto: livemint.com

Transformările sociale și economice ale secolului trecut au condus nu doar la asumarea de către femei a rolurilor economice, prin împărțirea pieții muncii cu bărbații, dar și la însușirea de către acestea a unor roluri sociale noi. Astfel, femeile au reușit să ocupe diferite funcții de conducere și să demonstreze că sunt la fel de capabile și bune ca și bărbații, iar în anumite domenii, chiar să exceleze și să arate că sunt mai bune. Cu toate acestea, ar fi greșit să afirmăm că, femeile au reușit să înghesuie bărbații de pe nișele tradițional ocupate de aceștia. 

Accesul, dar și posibilitățile femeilor de a se integra și a se afirma într-o carieră care oferă funcţii de conducere şi putere de decizie, mai ales în așa domenii tradițional asociate succesului masculin, precum diplomația, justiția, apărarea și securitatea, ordinea publică, sunt influențate semnificativ de viziunile societății privind rolul acestora în contextul respectiv.

În același studiu, sfera decizională continuă a fi privită ca o prerogativă exclusivă a bărbaților, care sunt percepuți ca persoane încrezătoare în propriile forţe, dominatori şi rigizi. Pe când femeile sunt văzute mai curând ca mediatoare, prietenoase şi sociabile, având un cuvânt mai puțin de spus în luarea deciziilor. Regretabil este faptul că, uneori aceste stereotipuri sexiste sunt mai înrădăcinate în conștiința femeilor, care tind de a accepta mai curând lideri dominanţi de sex masculin, decât de sex feminin. Aici intervin și miturile despre capacitățile mai reduse ale femeilor de a conduce și a ocupa funcții de decizie, de a activa într-un domeniu anumit, viziuni care rămân a fi destul persistente în societatea actuală.

Nivelul destul de jos al „culturii de gen”, este un alt element ce relatează asupra caracterului paternalist centrist masculinizat al societății moldovenești. Populația percepe eronat „egalitatea de gen” considerând că, prin aplicarea acesteia vor avea de câștigat doar femeile în detrimentul bărbaților. Pe când, în realitate, aceasta presupune o egalitate în drepturi, responsabilități, obligații și oportunități în cadrul tuturor dimensiunilor vieții sociale și economice, inclusiv vieții familiale.

Datele statistice relatează că, femeile din Republica Moldova sunt caracterizate printrun nivel destul de înalt al capitalului intelectual. În anul 2014, conform datelor BNS, acestea au constituit peste 59% în totalul persoanelor în vârstă de 25-64 ani care au studii superioare, ponderea cea mai semnificativă a acestora de 75,5% fiind concentrată în cadrul grupului de vârstă 25-49 ani.

Pe piața muncii, nivelul general al ocupării femeilor (49,6%) este mai jos comparativ cu cel al bărbaților (50,4%), însă, dacă examinăm acest indicator din punctul de vedere al studiilor pe care le dețin femeile, putem observa că, situația este cu totul inversă.
Studiile în domeniu relatează că, femeile din Republica Moldova sunt mai rar încurajate de către familii în candidarea/concurarea pentru o poziție de conducere, în luarea unei decizii pentru acceptarea acesteia, sau în însușirea unor specialități considerate ca fiind masculine. Stereotipurile, conform cărora responsabilitățile ce țin de familie sunt cele ale femeii și că aceasta „trebuie să-și facă timp pentru familie și să renunțe la carieră”, continuă a fi destul de pronunțate în societate.

Șansele femeilor de a se afirma în domeniul diplomației rămân a fi și în continuare destul de modeste, în mare parte datorită asocierii acestuia cu istoriile de succes masculin formate și promovate de-a lungul istoriei.


Constituind peste jumătate din populația țării și peste 59% dintre persoanele cu studii superioare, femeile continuă a fi prezente preponderent în cadrul funcțiilor de execuție și celor decizionale de nivel mediu, fără, însă, a fi admise în cele de conducere superioare.

Totodată ținând cont de proporția destul de semnificativă a femeilor cu un nivel înalt de instruire și calificări, ar fi oportună dezvoltarea și punerea în aplicare a unor programe de leadership pentru femei, bazate pe modelele și sprijinul femeilor care se află la putere, care vor contribui nu doar la consolidarea încrederii în sine, dar și a capacităților de conducere ale femeilor. De asemenea, este important nu doar creștea numărul de femei în funcții de decizionale, dar și menținerea acestora în pozițiile date, astfel încât acestea să poată fi acceptate de către societate ca lideri la fel de puternici și eficienți ca și bărbații.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Liz Cheney a pierdut alegerile primare din Wyoming în fața unei protejate a ex-președintelui Donald Trump

Liz Cheney a pierdut alegerile primare din Wyoming în fața unei protejate a ex-președintelui Donald Trump

Moldovagaz: 2.002 consumatori noncasnici vor fi deconectați de la rețea pentru neachitarea facturilor pentru luna iulie

Moldovagaz: 2.002 consumatori noncasnici vor fi deconectați de la rețea pentru neachitarea facturilor pentru luna iulie

EDITORIAL | Despre avantajele vieții în Moldova

EDITORIAL | Despre avantajele vieții în Moldova

Advertoriale
La Chișinău a fost deschis primul centru auto GEELY

La Chișinău a fost deschis primul centru auto GEELY

Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib (VIDEO)

Ești pasionat de IT și vrei să crești în acest domeniu? Înscrie-te la Academia IT de la maib (VIDEO)

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

Toate inovațiile gândite în favoarea clientului la sucursala maib din inima Chișinăului

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
  DESCIFRAT| R. Moldova și riscul unei catastrofe nucleare: În cât timp vom fi informați, ce măsuri întreprindem și cum administrăm iodura de potasiu(VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Sport pentru a fi subțirei” și „sâmburi de harbuz”. Remedii pentru o viață fără covid
 • DESCIFRAT: 12 ani pe calea digitalizării serviciilor publice sau cât de utilizate sunt tehnologiile informaționale în relația cetățean - Guvern
 • Copiii știu mai bine: De ce Moldova nu are mare? „Ne-a fost furată” sau „S-a scurs prin găurile lăsate de tancuri”
 • DESCIFRAT| Alertele cu bombă - ecuații cibernetice cu multe necunoscute sau slăbiciunea sistemului? (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Marina Tauber rămâne în arest la Penitenciarul nr. 13. Magistrații Judecătoriei Chișinău au prelungit mandatul de arest cu 20 de zile
 • 2
  Tauber, adusă de mascați la Judecătoria Chișinău. Magistrații urmează să decidă dacă deputata rămâne în arest preventiv (VIDEO)
 • 3
  Căutați de oamenii legii de aproape 10 ani: Doi soți, reținuți în capitală. Iată de ce sunt învinovățiți (VIDEO)
 • 4
  Pereții unei subterane din centrul capitalei au fost izolați cu polistiren. Metoda, criticată de internauți și apărată de Primărie
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.