RISE: Veaceslav Platon a folosit, în ultimii 12 ani, cel puțin 16 pașapoarte

RISE: Veaceslav Platon a folosit, în ultimii 12 ani, cel puțin 16 pașapoarte

Potrivit reporterilor RISE, fostul deputat moldovean Veaceslav Platon a folosit, în ultimii 12 ani, nu mai puțin de 16 pașapoarte: opt rusești, șase moldovenești, dintre care două diplomatice, și două ucrainene sub numele de Vyacheslav Kobalyev. Serviciile secrete ucrainene susțin că unul din pașapoartele folosite este fals.

Potrivit șefului Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, Veaceslav Platon a fost anchetat inițial în două dosare penale deschise în 2015. În primul, fostul deputat este acuzat de spălare de bani în proporții deosebit de mari, iar în cel de-al doilea, de escrocherie și deposedare de avere. Ambele au fost conexate acum într-o singură cauză. În baza probelor pe care le-au strâns, procurorii din Moldova au cerut autorităților din Ucraina să-l rețină și să-l extrădeze pe Platon.Pe 25 iulie acesta a fost reținut la Kiev. Trei zile mai târziu, pe 28 iulie, judecătorii ucraineni au decis ca Veaceslav Platon să fie arestat pentru 40 de zile. Potrivit serviciilor secrete din Ucraina, la momentul reținerii Platon avea asupra lui un pașaport ucrainean fals cu nr. BH051164, pe numele Vyacheslav Kobalyev.

Documentele obținute de RISE Moldova arată, însă, că Veaceslav Platon a folosit acest pașaport de aproximativ 40 de ori. De obicei, a călătorit cu avionul, pe ruta Kiev-Moscova-Kiev

Publicitate

De asemenea, el a mai deținut un pașaport ucrainean, cu nr. AM736215, tot pe numele Vyacheslav Kobalyev. Cu acest document, a călătorit mult mai des și în mai multe țări, inclusiv în Republica Moldova.

În perioada 2005-2009, fostul deputat a folosit acest pașaport de zeci de ori pentru a intra sau ieși în/din Republica Moldova prin segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, necontrolat de autoritățile constituționale de la Chișinău.

În anii 2006-2009, Platon a călătorit, cu același pașaport ucrainean, la Moscova (de aproximativ 20 de ori), dar și în Turcia, inclusiv în orașe din vestul Europei. Cel mai des, afaceristul a mers la Paris și în Antalya. Alte destinații au fost: Rodos, Viena, Roma, Nisa, Zurich, Madrid, Munchen.

În perioada în care a fost deputat, Veaceslav Platon a deținut două pașapoarte diplomatice moldovenești. Totodată, în perioada 2004-2015, autoritățile din Republica Moldova i-au eliberat lui Veaceslav Platon și patru pașapoarte simple, pe care acesta le-a folosit, în mare parte, pentru a călători cu avionul pe ruta Moscova-Kiev-Moscova și spre Antalya (Turcia).

Reporterii RISE mai menționează că în perioada 2004 - 2014, autoritățile din Federația Rusă i-au eliberat lui Veaceslav Platon opt pașapoarte, folosite, de regulă, pe ruta Moscova -Kiev.

Mai multe detalii pe rise.md.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal