În ajunul aniversării de 25 de ani ai Independenței Republicii Moldova, în fiecare vineri până pe data de 27 august, Agora vă va prezenta interviuri cu 6 tineri născuți în anul semnării Declarației de Independență - 1991. Tineri de aceeași vârstă cu țara, dar din diferite domenii și cu viziuni, visuri și opinii distincte ne vor spune fragmente din viața lor și ce cred despre Moldova.Bloggerul Vitali Cipileaga este cunoscut pentru cartea sa care a devenit Bestseller în toamna lui 2015 - „De vorbă cu Emma”, dar și pentru blogul său - „De vorbă cu tine”. Vitali, care a reușit să cucerească mulți cititori cu rândurile sale, a acceptat să stea de vorbă cu Agora despre creația sa și despre Republica Moldova. De ce Moldova e ca un puzzle, cum scăpăm de eticheta de stat în tranziție și de ce totuși Moldova e definiția cuvântului „acasă” vă spune chiar el în interviul de mai jos.
Câteva fragmente din interviul de mai sus:
„Pentru mine e important să fiu în contact cu oamenii. Îmi place să stau de vorbă cu ei, să aflu ce contează pentru ei cu adevărat, ce simt, care sunt fricile lor și de aia poate m-am apropiat de ei mai mult decât au făcut-o alții”
„Nu sunt doar romantic, sunt și practic, dar încerc să văd femeile și bărbații din perspectiva lor, empatizez cu ei”
„Nici pe departe nu a fost intenția mea să fac ceva care să prindă bine. Înainte de carte a fost blogul „De vorbă cu tine” în spatele căruia nimeni nu știa cine se află. Articolele astea au prins fără să vreau eu. Sute și mii de oameni, femei și bărbați, oameni de afaceri, politicieni... Omul este simplu dincolo de statutul pe care-l are. El simte, are emoții și are nevoie să stea de vorbă cu cineva”
„După ce am terminat cu lansările, mi-am spus că familia e cel mai bun lucru care ți se poate întâmpla și am decis să mă dedic alor mei. Încerc să dezvolt mai multe site-uri în România, un site motivațional. Pe site-ul „De vorbă cu tine” eu nu mai scriu, doar administrez. Am implicat un psiholog și alți autori. Încerc să-l dezvolt într-un mod și mai profesionist. Probabil în toamnă, dacă voi fi împăcat, ar putea să mai apară ceva”
„Moldova e o femeie de 25 de ani, frumoasă, inteligentă, în plină regăsite a eului, a propriilor valori, entități. Ea vrea și încearcă să demonstreze ceva, învață și nu prea din greșelile ei, dar merge înainte”
„Pentru mine Moldova, în primul rând, înseamnă ceea ce simt și trăisc în fiecare zi. Sunt prietenii mei, locurile pe care le-am vizitat, emoțiile pe care le-am trăit aici și nu le-am trăit în altă parte. Oriunde ai pleca, acestea vor rămâne în sufletul tău, o bucată de Moldova. Sunt mici detalii care crează o Moldova în mintea și imaginația noastră”
„Nu cred că în 25 de ani aici a fost o perioadă sigură, în care noi să fim convinși de direcția noastră politică și de stabilitate geopolitică. Din totdeauna fie că a fost conflictul transnistrea, crize economice, confliecte cu vecinii noștri... Toate astea au influențat Moldova în dezvoltarea sa ca stat independent. Da, Moldova este un stat independent, altfel nu-l poți numi, dar are încă multe lucruri de demonstrat sie însăși și poporului, în primul rând”.
„Dacă aș sta de vorbă cu Moldova, i-aș spune să aibă mai multă încredere în ea și că are atât de multe instrumente să facă lucrurile mai frumoase. Să fie cu capul sus, să vadă lucrurile obiectiv și să ia decizii raționale”