VIDEO. SHIMBĂRILE pe piața valutară din Moldova, văzute de experți și oameni de rând

VIDEO. SHIMBĂRILE pe piața valutară din Moldova, văzute de experți și oameni de rând

Situația pe piața valutară este din ce în ce mai incertă și este dificil de estimat tendințele, consideră unii economiști. Pe de altă parte, alții susțin că persistă un pericol real pentru ca leul să se deprecieze în continuare, ceea ce va determina scumpiri în lanț. Oamenii de rând, însă, se arată dezamăgiți de situația actuală și spun că este necesară intervenția urgentă a autorităților.

„Dacă devalorizarea monedei naționale nu se va opri, există pericolul real ca și acele avantaje ale deprecierii de care BNM ne-a tot vorbit precum: menținerea inflației în intervalul țintă stabilit de 5% cu o deviere de +/-1,5 puncte procentuale, creșterea exporturilor sau stimularea creșterii economice să nu mai fie de actualitate. Deprecierea continuă a leului poate duce la o escaladare în lanț al prețurilor, care va afecta cea mai mare parte a populației ce obțin veniturile în lei. Or, mai mult de jumătate din consumul Republicii Moldova este asigurat din importuri, iar slăbirea leului duce la scumpirea iminentă a produselor de import”, a consideră analistul economic Stas Madan.

Totodată, el susține că pentru o bună parte din exportatori materiile prime ale produselor sunt din import, iar o menținere în timp a devalorizării leului va duce la creșterea costului de producției pentru exportatori și implicit la dispariția avantajelor competitive de moment.

„Realitatea e că BNM conștient în a doua jumătate a anului trecut prin procurări de valută de pe piață și creșterea masei de lei în circulație a influențat puternic trendul de depreciere, iar acum pretul intervențiilor pe piață o va costa din ce în ce mai scump”, mai subliniază expertul.

Directorul de program din cadrul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Alexandru Fală, susține că la etapa actuală este dificil de a estima evoluțiile leului în raport cu principalele valute de referință, întrucât mai mulți factori planează asupra pieței valutare. „Evoluția este greu de estimat, caraterul pieței este destul de incert. Depinde mult de factorii externi, însă știm că un proces de depreciere are întotdeauna categorii avantajate și dezavantajate, însă marele riscă este că această depreciere să nu atingă cote mai mari”, consideră analistul.

Dorin Drăguțanu, despre deprecierea leului: Intuim că avem modificări la nivel fundamental

Guvernatorul Băncii Naționale a declarat astăzi în cadrul audierilor la Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe, că deprecierea a fost cauzată de reducerea remitențelor, a exportului, dar și creșterea cererii de valută străină din partea agenților economici și a persoanelor fizice. Deocamdată, BNM nu are o prognoză privind evoluția leului, însă Dorin Drăguțanu afirmă că prețurile vor fi menținute în cadrul țintei inflației de 5%.

Pentru marți 2 iulie, Banca Națională a stabilit un curs oficial de 19,28 de lei, iar pentru dolar 14,08 lei. Pentru moneda europeană este cea mai înaltă cotație pe piața valutară din Republica Moldova.

Mai jos vedeți ce cred oamenii despre deprecierea leului și cum îi afectează această situație:

<iframe src="https://agora.md/videoframe/45/620" frameborder="0" width="650" height="370"></iframe>

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.