În perioada ianuarie-iulie 2016, cele 11 bănci comerciale  moldovenești au obținut un profit de 1,026 miliarde de lei care este cu 28,8% mai mare față de anul precedent. Majorarea profitului se datorează, în mare parte, retragerii licențelor de la băncile problematice (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank), care au raportat pierderi de peste 300 milioane de lei.

Cel mai mare profil au obținut Moldova-Agroindbank (283 milioane lei) și Moldindconbank (234 milioane lei). Mobiasbanca a reușit să treacă pe poziția a treia (162 milioane lei) depășind Victoriabank (146 milioane lei).

Băncile cu cea mai mică cotă de pe piață au reușit să-și majoreze semnificativ profitul. Astfel, Comerțbank raportează un profit de 26,2 milioane de lei în primele șapte luni ale anului curent, față de 8,5 milioane obținute în perioada similară a anului trecut. EuroCreditBank, care deține cea mai mică cotă de pe piața bancară a reușit practic să-și dubleze profitul, care a ajuns la 10,09 milioane de lei, față de 5,77 milioane de lei din perioada similară din 2015.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!