VIDEO. Negruța: Rectificarea bugetului e necesară, dar ea va avea un cost politic și social mare

VIDEO. Negruța: Rectificarea bugetului e necesară, dar ea va avea un cost politic și social mare

Fostul Ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța face un apel către autorități care să explice care va fi esența rectificării bugetului în acest an. El consideră că Guvernul Filip și-ar putea asuma răspunderea în privința reducerii cheltuielilor bugetare pentru a nu genera situații de disconfort partidelor de la guvernare în campania electorală.

„S-a depus un efort enorm de mare în ultimii trei ani ca un acord cu FMI să nu fie, cu această ocazie. au căzut guverne și guvernatori, doar ca să nu se întâmple o înțelegere între FMI și autoritățile de la Chișinău. Este de fapt punctul zero de unde au pornit negocierile în 2016. Al doilea moment important este că un Memorandum de politici sociale cu FMI este mai degrabă unica șansă și soluție de a ieși din izolarea în care a fost băgată de propriile autorități în ultimii trei ani. Astfel, neavând un program activ cu FMI și politici coerente, Republica Moldova a rămas de una singură și cu toate finanțările externe blocate.

Cunoscutele scandaluri și devalizări care s-au întâmplat în sectorul bancar a fost motivația de ce FMI și alți parteneri de dezvoltare trebuiau ținuți departe de Republica Moldova. Suntem în 2016 și avem o distorsiune macroeconomică pe care autoritățile încă nu o înțeleg și nu e vorba doar de capacități intelectuale sau instituționale, sunt niște lucruri care trebuie înțelese pentru a fi credibili în implementarea acelor agende care vor fi atunci când bordul de la FMI va da undă verde pentru un nou program. Pentru a ajunge la o înțelegere, eventual în luna octombrie, acele precondiții vizează câteva lucruri foarte sensibile și anume 60% din memorandum este dedicată sectorului bancar, e vorba de transparența acționariatului, buna guvernare corporativă în sectorul bancar, readucerea credibilității cu element de independență a BNM și strategia de recuperare a mijloacelor fraudate 2014-2015 și nu exclud și în 2016”, a declarat fostul Ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța în cadrul unei dezbateri în privința Acordului care poate fi semnat între Republica Moldova și FMI.

Publicitate

El mai subliniază că „o altă precondiție este rectificarea bugetului. În 2016 bugetul a fost aprobat cu o mare întârziere, dar cel mai trist e că s-a aprobat în condițiile când nu mai era realistic. Respectiv rectificarea trebuie aplicată și va costa politic și social mult. Aici trebuie să facem un apel către autorități să iasă acum și să lămurească în ce va consta rectificarea bugetară. Aici e vorba de ajustări la cheltuieli, consolidări pe filiera fiscală cu scopul de a reduce handicapul dintre necesități și posibilități bugetare. Acest exercițiu va fi realizat în luna septembrie, dar nu exclud ca din varii considerente, acest exercițiu va fi pus doar pe filiera Guvernului prin asumare de răspundere pentru a nu genera situații de disconfort pentru partidele de la guvernare și pentru a nu avea costuri politice în campania electorală. Va fi o surpriză și pentru cei din Guvern, fiindcă doar patru persoane sunt la curent cu ceea ce este scris în acest acord și unele decizii ale Guvernului au generat situații de confuzie pentru miniștri, dar asta este un element care face parte din înțelegeri pe care și le-au asumat unii din guvernanți”, consideră Negruța.

Experții declară că va fi necesară o reducere a bugetului din acest an cu circa 5-6 miliarde de lei.

Reprezentanții guvernării nu s-au prezentat la dezbaterile publice, invocând perioada de vacanță. De asemenea, au refuzat să participe și cei de la FMI.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal