Gaberi: Dacă vor mai fi reexporturi de produse din Polonia și alte țări, Federația Rusă va sista exporturile moldovenești

Gaberi: Dacă vor mai fi reexporturi de produse din Polonia și alte țări, Federația Rusă va sista exporturile moldovenești

Autoritățile din Federația Rusă atenționează asupra faptului că dacă vor depista reexporturi de produse vegetale din țări terțe, agenții economici din R. Moldova nu vor mai avea dreptul să exporte pe piața rusească.

Anul trecut au fost descoperite mai multe scheme prin care produse vegetale, mai ales mere și pere din Polonia, care primeau certificate de origine moldovenească pentru a ajunge pe piața rusească. În ciuda acestui scandal, Federația Rusă nu a interzis total exportul produselor vegetale din R. Moldova.

Gheorghe Gaberi, directorul Agenției Naționale pentru Securitatea Alimentelor menționează că „Rosselhoznadzor a plasat o listă de companii din regiunea transnistreană, care au dreptul de export a produselor vegetale în Federația Rusă, dar au mai scris și companiile înregistrate în raioanele Râbnița, Dubăsari, Grigoriopol, Slobozia. Unii oameni șmecheri au început să-și înregistreze companiile acolo. Funcționează o perioadă de timp și apoi se închid, mai apoi înregistrează altele. Anume aceste companii ne creează probleme, fiindcă ei nu-și exportă doar marfa crescută acolo, care este inspectată de inspectorii noștri, dar se ocupă de colectarea mărfii din raioanele R. Moldova. Pentru a ne convinge că ea provine anume de aici noi deseori le solicităm să ne prezinte acte după cum prevede legislația R. Moldova. Marfa trebuie însoțită de o factură fiscală sau de un act de achiziție, dacă este vorba de persoane fizice”, afirmă acesta.

Publicitate

Directorul ANSA a subliniat totuși faptul că „partea rusă ne-a avertizat, dacă se vor repeta cazuri de export a produselor cum a avut loc la sfârșitul anului trecut, din Polonia și din alte părți, ne vor sista exporturile. Lucru pe care noi nu îl dorim”.

În prezent doar din Federaţia Rusă stabilește listele exportatorilor. În conformitate cu scrisoarile primite din partea Rosselhoznadzor, în perioada anilor 2015 - 2016, 123 de agenţi economici au avut dreptul de a exporta în Federația Rusă marfa pozițiilor tarifare 0808 (mere, pere şi gutui în stare proaspătă) și 0809 (caise, cireșe, vișine, piersici (inclusiv nectarine), prune şi porumb în stare proaspătă). Pentru exportul altor produse de origine vegetală există lista de 248 de exportători plasată pe site-ul Rosselhoznadzorului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal