CJI: Tendințele de încălcare a normelor deontologice ale jurnalismului au crescut

CJI: Tendințele de încălcare a normelor deontologice ale jurnalismului au crescut

„Tendințele de încălcare a normelor deontologice și cele de utilizare a tehnicilor de propagandă și manipulare s-au menținut, iar în unele cazuri s-au amplificat și diversificat”. Aceasta este concluzia celui de-al treilea Raport de monitorizare „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton” lansat marți, 23 august, de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Experții au monitorizat mai multe instituții media, portaluri de știri și versiuni online ale unor publicații săptămânale.

Potrivit media-azi.md, Concluziile celui de-al treilea raport de monitorizare relevă că tendințele de încălcare a normelor deontologice și de utilizare a tehnicilor de propagandă și manipulare se mențin, iar în unele cazuri s-au amplificat. Astfel, mai frecvent, abateri au fost constatate în știrile Publika TV, RTR Vesti, REN TV, Jurnal TV, Sputnik.md și, într-o măsură mai mică, la Deschide.md și la Ziarul Național.

O altă concluzie este că subiectele politice rămân sensibile în fața manipulării.

Publicitate

O parte dintre instituțiile monitorizate au distorsionat faptele, favorizând unii actori politici și defavorizându-i pe alții, prin text și imagini. Posturile rusești retransmise în Republica Moldova prezintă consumatorilor autohtoni subiectele referitoare la Ucraina de o manieră tendențioasă și propagandistică, exclusiv din perspectiva Federației Ruse și în detrimentul informării complete și echidistante.

În acest context, CJI le recomandă în continuare jurnaliștilor să evite prezentarea unilaterală a faptelor și să se conducă exclusiv de normele Codului Deontologic și de standardele de calitate în jurnalism. Managerii și editorii instituțiilor mass-media sunt sfătuiți ca subiectele să fie selectate în funcție de interesul public și să nu transforme presa în instrumente de propagandă și de manipulare a opiniei publice. Pentru Consiliul Coordonator al Audiovizualului, recomandarea este să urmărească modul în care radiodifuzorii asigură pluralismul de opinie și respectă legislația autohtonă, autosesizându-se în caz de necesitate, iar organizațiilor de media - să manifeste o poziție tranșantă atunci când apar semnale că anumite mass-media răspândesc falsuri sau participă la campanii de denigrare politică.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal