
New Yorker: Deutsche Bank ar fi operat așa numitele „tranzacții în oglindă” prin „schema moldovenească”
Numele celei mai mari bănci germane, Deutsche Bank, care ar fi fost implicată în ”schema moldovenească”, apare într-o investigație jurnalistică efectuată de Ed Caesar și publicată în revista New Yorker, transmite Agora.
・
Filiala din Moscova a Deutsche Bank a operat așa numitele „tranzacții în oglindă” cu scopul de a „expatria banii”. Compania rusească și cea aflată în offshore aparținea aceleiași persoane, din care motiv operațiile păreau obișnuite având drept scop să „transforme” ruble în dolari ascunși peste hotarele Rusiei.
Schema tranzacției a fost următoarea: inițial se plasau comenzile pe piața de capital pentru achiziționarea unor hârtii de valoare, după care brokerul solicita de la Deutsche Bank să efectueze două operațiuni: din numele unei companii ruse și din numele unei companii înregistrate în off-shore.
Ca rezultat, în primul caz, el cumpăra pentru ruble acțiuni ale companiilor rusești, iar în al doilea caz vindea activele în Londra pentru dolari, lire și euro.„Se pare că acțiunile Deutsche Bank cu privire la operarea aşa-numitor „tranzacţii în oglindă” au legătură cu o tentativă și mai ambițioasă de expatriere a banilor - cu așa-numita „schemă moldovenească”, se arată convins autorul investigației.
„Începând cu anul 2010, prin împrumuturi fictive și contracte de credit cu implicarea companiilor britanice s-a reușit realizarea unor transferuri ilegale prin Republica Moldova a circa 20 de miliarde de dolari din Rusia într-o bancă letonă. După ce la sfârșitul anului 2015, schema a fost descoperită, mai multe persoane au fost arestate. Unul dintre figuranți a fost finanțatorul rus Alexandr Grigoriev, care a controlat „Promsberbank”. Ulterior această instituție financiară a fost desființată.
Totodată, doi acționari majori ai „Promsberbank”, inclusiv compania Financial Bridge, au fost învinuiți de operarea „tranzacţiilor în oglindă”, scrie New Yorker.Deutsche Bank nu a comentat a cui banii au fost expatriați prin intermediul „tranzacţiilor în oglindă”, cu toate că John Cryan, CEO, a declarat că banca nu a știut că beneficiarii au fost cetățenii ruși aflați pe lista de sancțiuni, mai scrie sursa.
Reamintim că informația asemănătoare a apărut în mass-media din Rusia în Decembrie 2015. Portalul RBC a scris atunci că prin „Deutsche Bank”, care ar fi fost „implicat în așa zisa schemă moldovenească”, s-au spălat 46 de miliarde de dolari din Rusia. De asemenea s-a vehiculat posibila legătură a „companiei-fiice” a Deutsche Bank cu scoaterea activelor din Promsberbank.