VIDEO. Pavel Filip, deranjat de „surpriza” lui Reidman în privinţa gazului lichefiat

VIDEO. Pavel Filip, deranjat de „surpriza” lui Reidman în privinţa gazului lichefiat

Ministerului Economiei va trebui să elaboreze un proiect de modificare a Legii Produselor Petroliere, pentru a reveni la mecanismul de plafonare a preţurilor de vânzare cu amănuntul a gazului lichefiat. Anterior, acest amendament a fost anulat de majoritatea parlamentară la propunerea deputatului Oleg Reidman.

Premierul Pavel Filip a menţionat în cadrul şedinţei de astăzi a Guvernului că a primit o scrisoare de la ANRE prin care Cabinetul de miniştri a fost avertizat că excluderea plafonării preţului de comercializare cu amănuntul a gazului ar putea duce la scumpiri nejustificate.

„Toţi au fost martori la creşterea preţului la gazul lichefiat, în ultimul timp. Recent, am primit şi o scrisoare de la ANRE prin care suntem avertizaţi de schimbarea mecanismului de schimbare a preţului. Pentru mine a fost o surpriză. Eu ştiu de acea lege prin care este descris clar mecanismul de formare a preţului la combustibil şi preţul la gazul lichefiat era plafonat exact aşa precum benzina şi motorina. Vreau doar să se ştie că această anulare a plafonării preţului la gazul lichefiat este consecinţa unei iniţiative legislative înaintate de un grup de deputaţi. Îmi pare rău că a trecut acest amendament. În această privinţă vom avea discuţii cu majoritatea parlamentară pentru a vedea cum s-a întâmplat acest lucru. În orice caz este un subiect de urgenţă şi am făcut deja o solicitare către Ministerul Economiei cât mai urgent să veniţi cu acest proiect. Nu este un proiect complicat, este un proiect de revenire la normalitate. Vă rog foarte mult poate chiar pentru şedinţa viitoare să putem aproba acest proiect”, a declarat Pavel Filip.

Publicitate

Amintim că anul trecut Parlamentul a aprobat un amendament la Legea Produselor petroliere care prevedea ca ANRE să stabilească preţuri plafon pentru motorină, benzina A-95 şi gazul lichefiat, odată în două săptămâni în funcţie de cotaţiile Platts şi Agrus.

Totuşi, pe 17 iunie 2016, în cadrul Şedinţei Parlamentului Republicii Moldova, a fost aprobată o modificare a Legii Produselor petroliere, care prevede excluderea referirii la Argus, chiar dacă ANRE și Guvernul au dat un aviz negativ.

Autorul amendamentului a fost Oleg Reidman a declarat colegilor că „noi am considerat că revenirea la vechile condiţii de stabilire a preţului va permite ca gazul lichefiat să nu se scumpească. Astfel, importatorii vor trebui să prezinte invoice-ul către ANRE, pentru a fi stabilită corectitudinea preţului.”

Astfel, ANRE a revenit la vechea metodologie de formare a preţului care stabilea o marjă de venit de maxim 10% pentru petrolişti.

Ulterior, însă contrar prognozelor deputatului Reidman preţul gazului lichefiat a început să crească, chiar dacă se înregistrau reduceri semnificative la motorina şi benzina A-95.

Iniţial, ANRE a stabilit un plafon de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat de 7,20 lei/litru, faţă de 8,80 lei/litru, potrivit vechii metodologii. Când s-a renunţat la plafonare preţul a crescut continuu şi a ajuns la nivelul de circa 9 lei/litru.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal