Expert, despre revenirea la prețurile plafon pentru gazul lichefiat: Prostiile trebuie corectate și nu repetate

Expert, despre revenirea la prețurile plafon pentru gazul lichefiat: Prostiile trebuie corectate și nu repetate

Expertul în domeniul energetic și fostul director al ANRE Victor Parlicov consideră că este eronată încercarea de a reveni la plafonarea gazului lichefiat. Acest lucru va continua să afecteze grav mediul concurențial din țară.

Premierul Pavel Filip a solicitat Ministerului Economiei să elaboreze un proiect de modificare a Legii Produselor Petroliere, pentru a reveni la mecanismul de plafonare a prețurilor de vânzare cu amănuntul a gazului lichefiat, în cadrul ședinței Guvernului din 24 august 2016. Anterior, acest amendament a fost anulat de majoritatea parlamentară la propunerea deputatului Oleg Reidman.

Victor Parlicov consideră că încercarea de a reveni la prețul plafon este una greșită. „Prostiile trebuie corectate și nu repetate. Introducerea prețului plafon este vicioasă și afectează grav concurența. Astfel, toată responsabilitatea a fost transferată de la Consiliul Concurenței către ANRE, care nu poate să depisteze înțelegerile anticoncurențiale dintre mai multe întreprinderi, ci reglementează activitatea fiecărei întreprinderi în parte”, remarcă expertul.

Publicitate

El mai spune că simplii consumatori nu au acces la cotațiile Platts și Argus, fiindcă abonarea la ele este foarte scumpă. „Nimeni nu poate să verifice dacă ANRE a stabilit corect prețurile plafon, în timp ce referirea la cotațiile petrolului de pe bursele internaționale nu reflectă fluctuațiile prețului de achiziție a carburanților”, remarcă Victor Parlicov.

În studiul „Piața produselor petroliere: vechile probleme legiferate prin noua lege”, expertul menționează că în motivarea modificării Legii privind produsele petroliere la fiecare din argumentele invocate, în nota informativă la respectivul proiect de Lege face referință la deficiențe / carențe ale cadrului concurențial, acestea fiind menționate în text de cel puțin 5 ori. Respectiva notă informativă stipulează expres: „Astfel, în contextul unui risc pertinent de evidențiere a unei înțelegeri de cartel între operatorii economici, se consideră prematură liberalizarea respectivă în Republica Moldova”. În esență, recunoscând că problemele menționate mai sus se datorează deficiențelor de implementare a Legii concurenței, Guvernul a propus modificarea Legii produselor petroliere. Paradoxal, dar la capitolul rezultate scontate, aceeași notă informativă prevede: ”eliminarea barierelor de penetrare a pieței, dar și limitarea practicilor abuzive la formarea prețurilor, concomitent cu excluderea carențelor existente în mediul concurențial, toate acestea în perspectivă fiind orientate spre liberalizarea totală a pieței care se bazează exclusiv pe principiile economiei de piață.

Drept bază pentru abordarea de plafonare a prețurilor a fost luată experiența Croației - singura țară din Uniunea Europeană unde se aplică asemenea practică. Nu s-a ținut cont de faptul că în toate celelalte 27 de state din UE prețurile la produse petroliere sunt libere, iar creșterea acestora este stăvilită de concurența între operatori, fiind supravegheată de instituțiile specializate.”, se menționează în studiu.

Expertul consideră că autoritățile statului trebuie să renunțe la practica de plafonare a prețurilor la carburanți și să instituie o comisie parlamentară care să monitorizeze activitatea Consiliului Concurenței.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal